Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Budějovice chystají výkup nočního klubu kvůli Severní spojce. Znalec ho ocenil na 26 milionů

Město České Budějovice se přiblížilo k odkoupení nočního klubu u křižovatky Pražské třídy a Nemanické ulice. Stavbu a pozemek pod ní je potřeba získat pro výstavbu Severní spojky. Informoval o tom náměstek primátora Tomáš Bouzek (TOP 09). V ideálním případě začne výstavba na konci roku 2024.

ŘSD může připravovat Severní spojku v Budějcích. Úřad zamítl odvolání

Krajský úřad Jihočeského kraje podruhé potvrdil, že územní rozhodnutí na stavbu takzvané Severní spojky v Českých Budějovicích je pravomocné. Zamítl odvolání několika lidí. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tak může pokračovat v přípravě stavby....

Získání nočního klubu je jedním z klíčových kroků pro výstavbu Severní spojky. Komplikace se v souvislosti s tímto místem řeší již několik let. Nyní se zdá, že je řešení blízko.

Podle náměstka primátora Tomáše Bouzka (TOP 09) našla radnice cestu, jak majetek získat. „Rada města podpořila dvě navazující směny pozemků, které vedou k výkupu nočního klubu. Majitelé objektu nechtěli prosté vykoupení, požadovali směnu za pozemek, který se nachází u již zmíněné křižovatky. My jsme se tedy dohodli s vlastníkem této plochy, že ji směníme za pozemky na Dlouhé louce u křižovatky s Kauflandem,“ popsal Bouzek. 

Nemovitost za 26 milionů korun

Zatímco u Kauflandu je hodnota přes čtyři tisíce za metr čtvereční, u Pražské třídy jsou to bezmála tři tisíce. Město dostane vyplacený rozdíl, který činí téměř sedm milionů korun. Radnice díky tomu získá pozemek, který požaduje majitel nočního klubu.

I v tomto případě už jsou známé částky. „Znalec, s nímž spolupracuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), ocenil nemovitost na částku převyšující 26 milionů korun. Směnu bude mít na starosti město, protože ŘSD to udělat nemůže,“ shrnul Bouzek a připomněl, že radnice poté peníze dostane právě od ŘSD. Náměstek primátora také zmínil, že na základě zákona o urychlení výstavby dopravní, vodní a energetické infrastruktury může majitel nočního klubu dostat až jeden a půl násobek ceny, kterou určil znalec. 

Pozemek, jenž radnice nabídne majiteli objektu, má hodnotu 15,6 milionu korun. Část smění, zbytek poslouží výstavbě Severní spojky. Rada směnu doporučila zastupitelstvu, které bude o věci rozhodovat při svém nadcházejícím jednání. 

Vytvoří severní obchvat města

„Udělali jsme maximum, řešili řadu nejrůznějších možností. Dlouho se tato věc řešila a nyní se zdá, že je tohle jediné řešení, jak pomoci ŘSD s výstavbou Severní spojky. Rozhodovat teď bude zastupitelstvo, s oběma partnery je to předjednáno, ale samozřejmě neplatí žádné právní závazky, dokud není podepsáno,“ dodal Bouzek. 

Do čtyř let by mohla vzniknout Severní spojka. ŘSD chce letos získat územní rozhodnutí

Do roku 2025 by měla podle ředitelky jihočeské ŘSD Vladimíry Hruškové vzniknout Severní spojka v Českých Budějovicích. Důležitá komunikace, která má odvést dopravu z přetížených budějckých silnic, čeká na svou realizaci už několik let. Zdržení...

Původní podoba Severní spojky narazila na rozšíření křižovatky, kvůli čemuž bylo nutné do projektu zahrnout i území, kde stojí noční klub, s čímž se původně nepočítalo. „Původně bylo majiteli slíbeno, že se domu vyhneme, ale to pak nebylo možné. Z našeho pohledu pak přicházel v úvahu jedině výkup. Město ale disponuje pozemky v této lokalitě, o což dotyčný stál. Když se to povede, vyřeší se velký problém a stavbu to výrazně urychlí,“ regovala ředitelka českobudějovické správy ŘSD Vladimíra Hrušková.

Nejvíce optimistickým scénářem nyní podle ní je, že výstavba začne na podzim roku 2024. Samotné stavební práce by měly trvat tři roky. 

Severní spojka má propojit komunikaci I/20 s okružní křižovatkou u Globusu v Českých Budějovicích a křižovatkou Nemanické a Pražské třídy. Půjde o dvoupruhovou stavbu, která odvede tranzitní dopravu z přetížených budějckých komunikací. Spolu s dalším úsekem Okružní ulice má vytvořit severní obchvat města.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky České Budějovice, severní spojka, doprava, směna, majetek, noční klub, pozemky, stavba, pozemek, Tomáš Bouzek, TOP 09, Ředitelství silnic a dálnic, radnice, Kaufland, Globus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Richter

ta limizina by mohla být plně funkční za kolik ji chtěj prodat

Středa, 10. listopadu 2021, 16:53Odpovědět

Budějovice chystají výkup nočního klubu kvůli Severní spojce. Znalec ho ocenil na 26 milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.