Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Plavby na Budějovicku zažívají boom

PR článek

Nebývalý zájem je v letošním roce o lodní plavby po Vltavě na Budějovicku. Jen v květnu zaznamenali vodohospodáři na plavebních komorách mezi Českými Budějovicemi a Týnem nad Vltavou o tisíc osob více než v předchozím roce. Zájem je o vyhlídkové plavby i půjčovny lodí.

Splavněný úsek řeky mezi krajským městem a Týnem nad Vltavou si rok od roku získává větší oblibu. Statistiky, které dlouhodobě vede Povodí Vltavy na plavebních komorách, hovoří jasně. Zatímco v předchozích dvou letech padaly rekordy během hlavní prázdninové sezony, letos se boom projevil už na jaře. „Jen letos v květnu jsme zaznamenali 4563 proplavených osob, což je o zhruba 1000 osob více než v loňském roce,” uvádí Tomáš Vaněček z Povodí Vltavy. „Od dubna do června letos evidujeme bezmála 13500 osob a 3400 lodí, nejsilnější měsíce nás teprve čekají,” říká Vaněček. V minulé plavební sezoně se čísla ve sledovaném úseku vyšplhala na téměř 50000 osob a 12000 lodí.

Zájem si pochvaluje také ředitel destinační společnosti Českobudějovicko-Hlubocko Tomáš Polanský. „Každoročně se zlepšuje nabídka půjčoven i možnosti vyžití přímo na vodě či kolem ní. Letos jsme společně s městem Hluboká nad Vltavou otevřeli třetí úsek Ferraty Hluboká, která je velmi oblíbená, Povodí Vltavy zprovoznilo přístavní hranu v Budějovicích a na vodu vyplulo několik nových lodí s možností ubytování. Těší nás, že si cestu k aktivitám na řece našli kromě turistů také místní obyvatelé,” zhodnotil Polanský.

Právě destinační společnost spravuje produkt Stezka Vltavy, který sjednocuje informace o splavněné Vltavě na Budějovicku na webu www.stezkavltavy.cz. Kromě půjčoven lodí a například provozu plavebních komor a přístavů jsou na stránkách také informace o pravidelných lodních linkách kterých je celkem devět. Ty jezdí na trasách mezi Budějovicemi, Hlubokou a Týnem nad Vltavou, ale překvapivě také v centru Budějovic, kde ji mohou cestující využít jako MHD na předplacený časový kupón.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky plavby, Budějovicko, řeka, lodě, České Budějovice, zdymadlo, Týn nad Vltavou, Vltava, Povodí Vltavy (státní podnik), Hluboká nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plavby na Budějovicku zažívají boom  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.