Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Doprava v centru se po změnách zklidnila. Město bude chtít ale koncept opravit

Téma dopravy je v Českých Budějovicích vždy jedním z největších. Jinak tomu nebylo ani u změn, které naplánovalo v centru města bývalé vedení radnice. Projekt zklidnění dopravy v centru funguje už několik měsíců. I tak si na něj ale někteří řidiči stále nezvykli. A do budoucna je budou nejspíš čekat další změny.

Zelené a klidnější. To byl jeden z hlavních cílů, se kterými minulé vedení radnice přistupovalo k dopravním změnám v centru města. Kromě zjednosměrnění Biskupské ulice, omezilo také průjezd přes ulici U Černé věže a zakázalo parkování na severní straně náměstí, kde vznikla klidová a relaxační zóna.

Od úprav uběhlo už několik měsíců. I přesto si na ně ale někteří lidé stále nezvykli. Podle tiskové mluvčí městské policie Věry Školkové řešili strážníci v centru města od 11. července do 31. října celkem 1 400 přestupků, které se vázaly k novým pravidlům. „Nejvíce jsme jich zaznamenali v Biskupské ulici, kde řidiči nerespektují dopravní značku B2, tedy zákaz vjezdu všech vozidel, a projíždí ji v protisměru,“ popsala pro redakci Školková.

Její slova potvrzuje i jeden z mnoha řidičů, kterého za „projetí“ Biskupské ulice městská policie zastavila. „O těch změnách jsem během léta slyšel, ale přiznám se, že jsem prostě projel po paměti. Na značky jsem vůbec nekoukal,“ řekl Budějcké Drbně. Uvést jméno si nepřál.

Bývalé vedení radnice si ale změny pochvaluje. „To, co se udělalo na začátku léta byla první etapa nějaké vize, kdy se snažíme, nebo jsme se snažili, dostat Budějovice na úroveň měst, které známe jako tradiční historická města v západní Evropě, čili tak, aby to centrum i dopravou odpovídalo charakteru historické zástavby, způsobu života a užívání,“ uvedl bývalý náměstek primátora Petr Holický (ANO).

Podle něj se povedlo zrušit tranzit, který do centra nepatřil. „To snížení dopravy je velmi výrazně znát. Není potřeba, aby se v historickém centru proháněla auta. Měl by tam vjíždět jen ten, kdo má nějaký důvod. Tedy rezidenti a abonenti. Zkratka přes náměstí by se neměla obnovovat,“ okomentoval.

S tím ale úplně nesouhlasí nové vedení radnice, které některé novinky kritizovalo už před jejich zavedením. „Není na to vhodná doba, dlouhodobě říkáme, že by se měla v souvislosti s dopravou ve městě řešit jiná témata, jako je například parkování,“ komentoval zavedení změn na konci letošního června současný náměstek primátorky Petr Maroš (ODS).

Změny v centru Budějc budou mít zpoždění. Severní strana náměstí zůstane průjezdná

Už 1. července měly začít platit dopravní změny v centru Českých Budějovic. Celá akce ale bude mít zpoždění. Město navíc projekt částečně změnilo, severní strana Náměstí Přemysla Otakara II. zůstane průjezdná.

Do budoucna by tak mělo podle českobudějovické primátorky Dagmar Škodové Parmové (ODS) dojít k určitým změnám. „Určitě budeme chtít do budoucna udělat nějaké změny, které budou dávat smysl a budou ucelené. Konkrétní věci vám ale ještě teď neřeknu, protože během těch uplynulých třech týdnů jsme řešili akutnější věci, jako byl rozpočet a podobně,“ uvedla primátorka.

Podle ní by ale například neměla platit pravidla, která jsou handicapem pro zásobování nebo lidi, kteří potřebují na magistrát města. Naopak by ale mohlo fungovat vytvoření opravdové pěší zóny, kde nebude docházet k míchání lidí, cyklistů a aut.

Podle Holického je teď na novém vedení města, jak k celému projektu zklidnění centra přistoupí. „Myslím, že město by mělo vyhodnotit veškeré statistika a říct si, jakým způsobem se v tom bude pokračovat,“ uzavřel.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky doprava, České Budějovice, centrum, náměstí přemysla otakara II., radnice, centrum města, ODS, Černá věž, ANO 2011, Západní Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

Podle tiskové mluvčí městské policie Věry Školkové řešili strážníci v centru města od 11. července do 31. října celkem 1 400 přestupků, Kdyby se strážníci takhle věnovali i jiným částem města, řešili by stejné množství přestupků skoro každý den. Na sídlištích je jim ovšem jedno jak se parkuje, kde se porušuje jaký zákaz. Tam se čeká na stížnosti občanů kteří si občas myslí, že svou stížností měšťáky obtěžují. Jejich vozidla ulicemi projíždějí ale přestupky z moci úřední přehlížejí.

Úterý, 15. listopadu 2022, 08:50Odpovědět

Doprava v centru se po změnách zklidnila. Město bude chtít ale koncept opravit  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.