Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

VIDEO: Řidiči mohou využívat odpočívku na dálnici D3 u Chotýčan

Nabízí téměř 150 míst pro osobní vozidla a kromě jiného tam zaparkuje 90 kamionů. U Chotýčan na Českobudějovicku skončila výstavba dálniční odpočívky. Investice vyšla na 432 milionů korun bez DPH. Novinka má zvýšit bezpečnost na tuzemské dálniční síti.

Odpočívka se nachází v obou směrech dálnice D3 nedaleko Českých Budějovic. Kromě čerpací stanice jsou tam desítky parkovacích míst, odpočinková zóna či dětské hřiště. 

„Jsem moc rád, že se daří stavět nové kilometry dálnic a silnic první třídy. Tento rok je v mnoha směrech rekordní, máme ve stavbě více než 270 kilometrů dálnic a silnic první třídy. K té infrastruktuře ale patří i odpočívky. Máte to významný vliv i z hlediska bezpečnosti provozu,“ řekl dnes ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

Ministr zároveň řekl, že prakticky na všech současných dálničních stavbách jsou moderní odpočívky standardní součástí projektu. Na stávající síti se chystá jejich doplňování tam, kde je to možné. „Podle některých odhadů chybí v Česku až 2 000 odstavných míst. To vnímám jako velký dluh nejen vůči dopravcům, ale řidičům obecně. Výstavbu odpočívek proto nyní považujeme za jednu z našich priorit," shrnul Kupka a připomněl, že výstavba parkovacích míst v blízkosti dálnic bude pokračovat v letošním i příštím roce. 

Na otevření dorazil také generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Radek Mátl. „Význam této odpočívky je o to větší, že na celém téměř 70 kilometrů dlouhém dálničním úseku D3 je aktuálně v provozu pouze jedna odpočívka, a to hned na začátku dálnice u Mitrovic na rozhraní Středočeského a Jihočeského kraje,“ připomněl význam odpočívky s ohledem na plánované otevření obchvatu krajského města.

„Dneškem se to změní. Jsem za to rád i osobně. Toto místo jsem vybíral já, když jsem měl na starosti jižní Čechy. Odpočívka se mi v této lokalitě líbí,“ zavzpomínal ředitel Mátl.

Ten také poděkoval obci Chotýčany za spolupráci. ŘSD se podle něj potýká s odporem řady obcí, které ve svém katastru odmítají výstavbu odpočívek. „Dnes za západním světem nezaostáváme. Odpočívky jsou krásné a bezpečné. Nikdo se toho nemusí bát,“ vzkázal Radek Mátl, který doufá, že se názor starostek a starostů změní. 

V obou směrech vzniklo 90 parkovacích míst pro osobní automobily, dalších 44 míst je u čerpacích stanic. Na odpočívky se vejde také osm autobusů, deset karavanů a devět desítek kamionů. 

Na obou stranách odpočívadla jsou také hřiště a odpočinkové zóny. Již dříve vybralo ŘSD společnost MOL Česká republika, která bude provozovat čerpací stanice 20 let. Společnost ročně zaplatí nájem zhruba pět milionů korun za stanici ve směru na České Budějovice a zhruba 4,8 milionu za stanici v opačném směru.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jakub Bartoš

Štítky doprava, dálnice, d3, odpočívka, parkování, řsd, jihočeský kraj, chotýčany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roman Debnar

a co zeleň? v původních vizualizacích byly travnaté pásy možná i stromy, jsem zvědav na odpočívku na D4 u Krsic

Pátek, 15. září 2023, 10:23Odpovědět

VIDEO: Řidiči mohou využívat odpočívku na dálnici D3 u Chotýčan  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.