Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Některé jihočeské firmy se do pondělní stávky zapojí. Většinou ale symbolicky

Některé jihočeské firmy se zapojí do pondělní plánované stávky. Většina ji ale podpoří jen symbolicky. Řidiči ČSAD Autobusy České Budějovice se k pondělní stávce proti krokům vlády připojí symbolicky. Stávkovat budou někteří zaměstnanci firem Motor Jikov, budějovické firmy Kern-Liebers CR, strakonické ČZ či některých nemocnic. Ke stávce se nepřidá skupina GW Jihotrans, která provozuje vlaky a autobusy. Do stávky se nezapojí ani řidiči autobusů táborské dopravní společnosti Commet Plus.

„Řidiči jsou v tom rozumní. Přišla za mnou odborová organizace, že by se ke stávce ráda připojila, ale tak, aby neohrozila dopravu. To znamená, že si vezmou výstražné vesty, placky a tímto symbolickým způsobem chtějí stávku podpořit. Nechtějí si brát cestující jako rukojmí, nicméně ať jsou to zaručené mzdy, ať je to minimální mzda, energetické věci, které na ně přicházejí, s tím se nechtějí ztotožnit a chtějí vyjádřit podporu odborové organizaci," řekl generální ředitel ČSAD Autobusy České Budějovice Vladimír Homola.

Naopak skupina GW Jihotrans se ke stávce nepřipojí, řekl generální ředitel skupiny Robert Krigar. Do skupiny patří i GW Train Regio, po Českých drahách druhý největší regionální dopravce v ČR. Skupina má kolem 900 zaměstnanců. Jezdit by měly i autobusy táborské firmy Commet Plus. „Odbory mi zatím říkaly, že stávkovat nebudou," řekl ředitel divize autobusové dopravy Aleš Melich.

Budějovická firma Robert Bosch, která je s 3500 pracovníky jedním z největších zaměstnavatelů v kraji, stávkovat nebude. „V budějovickém Boschi žádná stávka nebude. Zaměstnavatel ani odbory to nepovažují za rozumné, protože teď probíhá kolektivní vyjednávání (o mzdách na další rok). Zaměstnavatel nemůže za chyby vlády a bylo by špatné, kdyby tím byl nějak postižený. Zaměstnance, kteří projeví zájem jet v pondělí na demonstraci do Prahy, uvolníme. Ostatní zaměstnanci vyjádří svou podporu tím, že budou mít na sobě předměty, které dostaneme od odborového svazu Kovo. Požádali jsme je, aby si vzali zelené vesty, shromáždíme se a vyfotíme se v různých částech firmy," řekl zástupce odborářů v Boschi Stanislav Jindra.

V největší české mlékárně Madeta s 1500 zaměstnanci bude mít podpora stávky zřejmě také jen symbolický charakter. Odboráři požádali firmu, aby jim umožnila se k protestu připojit. „Přesný rozsah protestu a počet zapojených zaměstnanců nám není znám, ale ze strany oborů jsme byli ubezpečeni, že související kroky a akce budou takové, aby nevznikly žádné ekonomické škody v našich provozech. V projevech protestu jim tedy nebudeme nijak bránit," sdělil personální ředitel Madety Pavel Buryánek.

Mluvčí holdingu Jihočeské nemocnice Kateřina Koželuhová sdělila, že nemá informace o tom, že by se nemocnice k protestní akci připojily. Zmocněnec odborového svazu Kovo za Jihočeský kraj Jan Janoušek řekl, že se k protestu některé nemocnice připojí. Třeba v táborské by měl být v pondělí mítink. „Podporují to i zaměstnavatelé, zaplatí třeba autobus do Prahy na protest. Někteří zaměstnanci budou v Praze nebo budou dělat mítinky na pracovištích. Ve strojírenských podnicích to budou převážně malá setkání, lidé budou mít placky, náramky," řekl Janoušek. Pivovar Budějovický Budvar počítá po dohodě s odbory se standardním pondělním provozem, sdělila uvedla včera večer manažerka komunikace Budvaru Gabriela Kudrnáčová.

Do stávky v pondělí 27. listopadu proti krokům vlády se zapojí víc než polovina členů odborů ČMKOS. Zúčastnit se mají odboráři z desítky svazů, řekl na tiskové konferenci v Praze předseda centrály Josef Středula. ČMKOS zastřešuje na 270 tisíc odborářů z 31 svazů. Plánují se zapojit i dopravní odbory. Doprava by se mohla přerušit v části jižních Čech od půlnoci do pondělního poledne, uvedl předák.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŠJů, via Wikimedia Commons

Štítky odbory, demonstrace, stávka, vláda, doprava, ČMKOS, firmy, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé jihočeské firmy se do pondělní stávky zapojí. Většinou ale symbolicky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.