Počasí dnes29 °C, zítra20 °C
Neděle 8. září 2024  |  Svátek má Mariana
Bez reklam

Tábor dočasně zklidní dopravu v historickém centru, parkovací místa nahradí lehátka a slunečníky

Táborská radnice se rozhodla pro zklidnění automobilové dopravy v historickém centru města. Na jižní hraně Žižkova náměstí proto zavede pěší zónu a zruší 18 parkovacích míst, které nahradí předzahrádky restaurací a odpočinková zóna. Tento krok, naplánovaný na letní prázdniny, má zjistit, jaký vliv bude mít zklidnění dopravy na městský život.

„Domníváme se, že řidiči nemusejí nutně vjíždět až na Žižkovo náměstí, kroužit kolem dokola a čekat, až se uvolní nějaké místo. Chceme tímto upozornit, že je přirozené a ohleduplné nevpouštět tolik aut do samotného historického jádra,“ uvedl starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

Plán na zklidnění dopravy začne v Táboře platit od pátku 12. července, těsně před konáním koncertu Jazzový Tábor. Potrvá do neděle 15. září, kdy skončí historický festival Táborská setkání.

Dle Pavlíka si zástupci města také uvědomují, že podobné rozhodnutí vyvolá u občanů řadu rozporuplných reakcí. Město proto zřídilo speciální e-mailovou adresu namesti@mutabor.cz, kam mohou lidé psát své názory na dočasné zklidnění dopravy.

Schéma nových dopravních omezení na Žižkově náměstí v Táboře. 

Radnice také připravila mapu, která ukazuje alternativní parkoviště. Nejbližší je parkovací dům Centrum, který dnes není moc využívaný. Dále se nabízí parkoviště u vlakového nádraží a v ulici Václava Soumara u zimního stadionu.

„Vjezdu z Klokotské a ve směru od ústí Pražské ulice zamezíme přenosnými květníky, z každé strany budou čtyři. Mezi nimi bude stát z obou stran zákazová značka. Další příjezdový a odjezdový režim ostatními ulicemi zůstane zachován,“ přiblížil plánované změny starosta s tím, že dopravní režim náměstí vytvoří jakousi podkovu.

„Opatření se nijak nedotkne rezidentů Starého Města. Budeme důsledně kontrolovat parkování, aby návštěvníci nestáli na rezidentských místech,“ uklidňuje starosta.

Doplnil také, že prostor po zrušených parkovacích místech nezůstane bez využití. Radnice plánuje na volnou plochu umístit stoly, židličky, lehátka a slunečníky, aby vytvořila příjemné místo k odpočinku. Starosta také oslovil majitele přilehlých restaurací s nabídkou, aby tento mobiliář využili pro rozšíření svých předzahrádek.

„Jedná se o taktický urbanismus, což je nízkonákladový přístup k dočasné změně městského prostoru s cílem zlepšit místní životní prostředí,“ vysvětlil starosta. Tento trend, kdy se automobilová doprava na historických náměstích omezuje a místo parkovišť se v centrech vytvářejí veřejné prostory, se dle starosty stává běžným jevem ve většině moderních měst.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Tábor

Štítky Tábor, zklidnění dopravy, parkování, Žižkovo náměstí, prázdniny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tábor dočasně zklidní dopravu v historickém centru, parkovací místa nahradí lehátka a slunečníky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.