Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dálnice D3: Vláda rozhodne o prvním českém PPP projektu

Ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) předloží v úterý na jednání vlády návrh na dostavbu 18,8 kilometru dlouhého úseku dálnice D3 mezi Bošilcem a Borkem formou PPP projektu. Investiční náklady se odhadují na pět miliard korun, v případě souhlasu vlády by mohla být stavba hotová v roce 2016.

„Věřím, že realizace PPP projektu na D3 je vzhledem k nejistotám spjatými s prognózami tuzemské i evropské ekonomiky správnou cestou pro další rozvoj kvalitní dopravní infrastruktury,“ doufá ministr, který se tímto způsobem snaží také zvýšit i zaměstnanost ve stavebním průmyslu.

Pokud bude vláda souhlasit s ministerským návrhem, začne rezort připravovat podklady pro zadávací řízení na výběr koncesionáře. To by se mohlo konat v druhé polovině letošního roku. Řízení bude muset znovu odsouhlasit vláda, jak požaduje zákon o veřejných zakázkách. Zahájení stavby ministerstvo odhaduje na jaro 2014.

Cena stavby by měla být podle ministerstva podobná jako v Polsku nebo v Maďarsku, tedy pět miliard korun. „V této souvislosti je důležité zmínit, že zahájení plateb koncesionáři započne až v okamžiku zprovoznění daného úseku dálnice,“ říká Dobeš, peníze stát nebude platit během výstavby.

Stát bude platit za dostupnost v závislosti na tom, jaká bude kvalita provozování tohoto úseku. „Konečná cena roční platby za dostupnost, která bude jediným zásadním hodnotícím kritériem podaných nabídek, bude známá v okamžiku podání závazných nabídek,“ dodal Dobeš. Od momentu zprovoznění počítá stát s třicetiletým provozem.

Pokud se tento typ financování osvědčí, chce ho ministerstvo zavést i na další projekty.

Napsal Jan Drahorád, Mediafax
Foto: archiv Pavla Dobeše

Štítky projekt, vláda, Pavel Dobeš, LIDEM - liberální demokraté, Bošilec, Polsko, Maďarsko, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Kacerovský

Návrh na dostavbu 18,8 kilometru dlouhého úseku dálnice D3 mezi Bošilcem a Borkem formou PPP projektu vláda v úterý podle informací agentury Mediafax na týden přerušila.

Úterý, 19. června 2012, 12:19Odpovědět

Dálnice D3: Vláda rozhodne o prvním českém PPP projektu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.