Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Dobrovolníci pomáhají dětem na přechodech

Zdenka Pelikánová a Bohumila Barešová jsou v důchodu. Celý život byly zvyklé vstávat brzy ráno, a tak jim nedělá problém přivstat si. Navíc, když se jedná o dobrou věc a pomoc, při níž se mohou cítit užitečné.

Dohlížejí totiž na přechod u základní školy Matice školské a zajišťují školákům bezpečný přechod přes ulici. Ve městě doposud strážníci Městské policie zajišťovali šest přechodů u základních škol.

Nyní radnice oslovila charitativní organizace a dobrovolníky. „Nás oslovila Česká maltézská pomoc, tak jsme neváhaly a přihlásily jsme se,“ popisují první kroky k dobrovolnické činnosti Zdenka a Bohumila, které bydlí v Havlindě, a tak to mají ke svému přechodu pár kroků.

Celá akce běží teprve několik dnů a je ve zkušební době. Ta potrvá do konce školního roku. Poté se rozhodne, zdali v takovém způsobu střežení přechodů pokračovat.

„Díky zapojení devatenácti dobrovolníků budeme mít každé ráno dohled u dvanácti přechodů pro chodce, které se nacházejí v blízkosti základních škol. Devět takových míst zajistí vždy dvojice dobrovolníků, u zbylých tří přechodů budou nadále přítomni městští strážníci. Zůstanou na přechodech, kde je vyšší náročnost na usměrňování provozu, tedy například u silnic, přes které vedou čtyři jízdní pruhy,“ přibližuje záměr primátor Juraj Thoma.

Zdenka a Bohumila obdržely od primátora reflexní vesty, kšiltovky a samozřejmě absolvovaly příslušné vyškolení. „První část školení probíhala na záchrance. Tam nás učili první pomoc a resuscitaci. Také jsme byly na dopravním hřišti, kde jsme se naučily, jak se chovat na křižovatce a na přechodu,“ popisují přípravy čilé důchodkyně.

Mezi dobrovolníky jsou jak důchodci, tak několik mladých studentů. Ráno nastoupí k přechodu v sedm hodin a pomáhají školákům s bezpečným přechodem zhruba do osmi. Zkrátka než zazvoní. Za hodinu si pomocníci Městské policie přijdou na stokorunu.

Aby nedocházelo k pochybením, nestojí první týden na přechodech dobrovolníci sami. „V průběhu prvního týdne budou společně s dobrovolníky na přechodech zároveň i naši strážníci, kteří jim zezačátku s dohledem pomohou," říká Juraj Thoma. Dobrovolníky je možné zahlédnout v ulicích Nerudova, Dukelská, Matice školské a mnoho dalších.

„Jsme rády, že jsme užitečné. Je to velká pomoc proti úrazovosti a navíc nás baví kontakt s lidmi a dětmi, se kterými občas prohodíme pár slov. Zatím nás to těší a hlavně je pěkné počasí. Horší to bude, až bude pršet. Hlídat se musí za každého počasí,“ kalkulují s horší variantou Zdenka a Bohumila. „V zimě by to bylo asi nepříjemnější, jelikož je dlouho tma a navíc mráz,“ dodává ještě Zdenka.

Štítky Dobrovolníci, přechody, České Budějovice, základní škola, Matice školské, Juraj Thoma

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníci pomáhají dětem na přechodech  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.