Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj chystá modernizaci silnic za půl miliardy

Jihočeský kraj připravuje další modernizaci silnic druhé a třetí třídy za téměř půl miliardy korun. Od roku 2010 se jedná už o osmý projekt vyplývající z takzvané Bílé knihy, ve které se aktualizuje seznam komunikací, které potřebují přednostně opravit.

„Podmínkou zahájení posledního projektu, který schválilo zastupitelstvo, je obdržení dotace z ROP Jihozápad,“ řekl náměstek hejtmana Jaromír Slíva. Dosud bylo opraveno přes 1521 kilometrů silnic, letos by se mělo dokončit dalších 166 kilometrů.

Kraj je vlastníkem 1640 kilometrů silnic druhé třídy, 3824 kilometrů silnic třetí třídy a 1045 mostních objektů. Ukončené jsou projekty P1 až P4, při kterých bylo obnoveno 1521 kilometrů silnic za více než 3,361 miliardy korun. Z celkových nákladů zaplatila Evropská investiční banka 0,7 miliardy korun a téměř půl miliardy kraj získal z ROP Jihozápad.

V současné době se dokončují stavební práce z páté etapy. Téměř 64 kilometrů bude opraveno za necelých 142 milionů korun, 85 procent nákladů by měl investor získat z ROP Jihozápad. Patří k nim třeba velká část úseku z Českých Budějovic k Novohradským horám.

Souběžně se připravuje výběrové řízení na zhotovitele stavebních prací z šesté etapy programu. V jejím rámci by do letošního října mělo být opraveno 102 kilometrů komunikací za zhruba 297 milionů korun se stejným podílem ROP.

Vloni v prosinci pak kraj podal v rámci 28. výzvy programu ROP Jihozápad žádost o podporu projektu modernizace komunikací P7. Žádal o dotaci na opravu 123 kilometrů za necelých 300 milionů korun. Výzva bude uzavřena 31. března, k dispozici pro Jihočeský a Plzeňský kraj je dohromady 530 milionů korun. Úspěšní žadatelé získají stoprocentní dotaci, odpadá dřívější spoluúčast 15 procent.

„Vzhledem k velkému počtu komunikací druhé a třetí třídy, které jsou ve špatném stavu, je nutné do jejich modernizace stále investovat. Připravili jsme proto další soubor silnic, které nutně potřebují opravu, takzvaný projekt P8, rozdělen je do čtyř etap, které schválilo zastupitelstvo,“ řekl Slíva.

V rámci tohoto projektu je k opravě připraveno víc než 195 kilometrů a náklady se odhadují na téměř půl miliardy korun.

Zdroj: ČTK
Foto: Michal Bayerl

Štítky modernizace silnic, Jihočeský kraj, dotace, ROP Jihozápad, silnice, projekt, Jaromír Slíva, Evropská investiční banka, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj chystá modernizaci silnic za půl miliardy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.