Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Modernizace letiště bude oproti původnímu záměru poloviční

Snížení modernizace letiště u Českých Budějovic na polovinu si vyžádalo zamítnutí dotace 400 milionů korun Evropskou komisí. Předseda představenstva a ředitel společnosti Letiště České Budějovice Ladislav Ondřich řekl v úterý novinářům, že s redukovaným návrhem Úřad pro civilní letectví souhlasí.

Původní plán počítal s investicí do letiště ve výši zhruba jedné miliardy korun, náklady po úpravě budou poloviční. „Oproti původnímu záměru se nebude stavět nový terminál a sejde i z rekonstrukce vzletové a přistávací dráhy. Také se upustí od výstavby části bezpečnostních komunikací v areálu letiště,“ uvedl Ondřich.

Letiště chce získat licenci pro mezinárodní veřejný provoz v roce 2014 nebo 2015 a redukce modernizace by podle Ondřicha neměla záměru bránit.

Vlastníkem pozemků a budov letiště je Jihočeský kraj, který se rozhodl pokračovat v modernizaci letiště i přes zamítnutí dotace Evropskou komisí a hledá strategického partnera, který by do modernizace investoval.

Vloni se na letišti odbavilo 8323 letů, což je zhruba stejné množství jako v minulých letech. Letiště zahájilo svůj provoz v roce 1937. Fungovalo pak do roku 2005 jako vojenské letiště, když jeho činnost armáda od devadesátých let utlumovala.

Město České Budějovice a Jihočeský kraj založily společnost Letiště České Budějovice a od 1. dubna 2006 začal civilní provoz. Licenci pro neveřejný mezinárodní provoz má od roku 2007.

Napsal Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky letiště, České Budějovice, Evropská komise, Úřad pro civilní letectví, Jihočeský kraj, Letiště České Budějovice, Mediafax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modernizace letiště bude oproti původnímu záměru poloviční  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.