Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Typické zimní počasí přidělává řidičům starosti

Mráz, ledovka a velké množství sněhových srážek způsobily v minulých dnech problémy řidičům nejen na Budějcku. Jen od začátku tohoto týdne vyjížděli dopravní policisté k dvanácti dopravním nehodám, které se staly na území regionu.

„Při těchto nehodách došlo ke zranění čtyř osob. Naštěstí se ale jednalo jen o lehká zranění. Nejčastější příčinou byla rychlost a nesprávný způsob jízdy. Jeden nezodpovědný řidič vyjel na silnici pod vlivem alkoholu,“ shrnula příčiny havárií mluvčí policistů Regina Tupá.

K jedné z úterních dopravních nehod došlo krátce před polednem na Husově ulici v Českých Budějovicích. „Řidič nákladního vozidla Fiat Doblo nepřizpůsobil rychlost stavu a povaze vozovky a na ujeté vrstvě sněhu dostal s vozidlem smyk. Následně najel vpravo mimo komunikaci, kde narazil do oplocení,“ řekla Budějcké Drbna Regina Tupá.

Podle jejího vyjádření byl alkohol provedenou dechovou zkouškou u řidiče vyloučen, stejně tak i technická závada. Ke zranění osob naštěstí nedošlo. Celková hmotná škoda byla odhadnuta na 20 tisíc korun.

Dopravní policisté i nadále nabádají řidiče k maximální obezřetnosti a pozornosti při jízdě na zasněžených silnicích. „Zvýšená opatrnost je tou největší prevencí. Použití zimních pneumatik by mělo být samozřejmostí!“ uvedla Tupá. „Neméně důležité je přizpůsobit styl jízdy obtížným podmínkám. V každém případě by se měli řidiči obrnit trpělivostí, zapomenout na agresivitu i spěch a naopak nesmí zapomínat na ohleduplnost a předvídavost,“ dodala mluvčí.

„Cesta z Krumlova do Budějc byla ve středu ráno naprosto šílená! Hlavní tah silničáři sice protáhli, ale silnice byla jak skleněná. Auto hrabalo i na čtyřku,“ svěřil se Budějcké Drbně řidič Jiří Wimmer. „Při napojování se na Mánesovku v zatáčce u bývalé sodovkárny jsem točil doleva, ale auto jelo rovně. Kdo to nečekal, asi tam měl velké problémy!“ dodal Wimmer.

On však podle svých slov patří mezi řidiče, kterého zimní podmínky nezaskočily. „Sice mám zimní gumy, ale nejdůležitější je sledovat, co dělají ostatní. Když pojedete pět metrů za autem, které najednou zabrzdí, nemáte sebemenší šanci to zastavit,“ řekl Jiří Wimmer.

Štítky silnice, úraz, Jiří Wimmer, České Budějovice, Drbna.cz, Fiat Doblò

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Typické zimní počasí přidělává řidičům starosti  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.