Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Fotografický festival "Jihočeský výlov" v Budějcích

Již tradičně v říjnu zaloví budějovičtí galeristé v jihočeských fotografických vodách a vytáhnou to nejzajímavější, co se v kraji urodilo. Série fotovýstav pod společnou hlavičkou Jihočeský výlov se letos koná již počtvrté. Akci inicioval Miro Švolík v roce 2008, kdy jako kurátor dnes již neexistující galerie Bazilika uspořádal osmnácti jihočeským autorům společnou výstavu.

 „Ve chvíli, když jsem výstavu otevíral, napadlo mě, že by bylo zajímavější ukázat víc než jen jednu fotografii od každého tvůrce. V roce 2009 jsme se proto rozhodli udělat z Jihočeského výlovu festival a spojit pod jeho jménem výstavy ve více galeriích – a v každé z nich představit publiku ucelený soubor jednoho jihočeského autora,“ vysvětluje světoznámý slovensko-český fotograf.

Přestože by se podle názvu mohlo zdát, že festival bude prezentovat žánrové obrázky z jižních Čech, záměrem festivalu je prezentovat tvorbu, která svou úrovní region přesahuje. Díla tvůrců oscilují od klasického dokumentu přes aranžovanou fotografii až po abstraktní a konceptuální díla. V letech 2009 a 2010 představil festival vedle tvorby zavedených autorů, jakými jsou např. Pavel Mára, Petr Velkoborský, Barbora Bálková, Věra Stuchelová, František Nárovec nebo Jan Mahr také současnou i starší tvorbu jihočeských studentů a absolventů fotografických škol.

„Jihočeský výlov je vlastně společnou akcí lidí, kteří stojí za jednotlivými výstavními prostorami, nemá nějaké jediné hlavní vedení,“ vysvětluje Švolík organizaci festivalu. „Přesto se nám daří pořádat každý ročník o něco větší než ten předchozí. Ten letošní je dosud nejrozsáhlejší – představí se na něm několik desítek autorů hned na 13 výstavách současně.“ Ke známějším jménům letošního Výlovu budou patřit třeba Jan Voběrek, Roman Sejkot, Daniel Šperl nebo Dana Vitásková, v rámci alternativní scény se ho však může zúčastnit každý, kdo 14. října mezi 10. a 17. hodinou přinese své fotografie do klubu Horká vana v budějovické České ulici.

Festival bude slavnostně zahájen v sobotu 15. října ve 14 hodin v prostorách kavárny kina Kotva a hudebně ho doprovodí kytarové kvarteto z Českých Budějovic. Odtud příznivci fotografie vyrazí směrem do centra a každou třičtvrtěhodinu proběhne prohlídka další výstavy. Celý maraton by měl před 22. hodinou dorazit do Galerie Měsíc ve dne, kde budou diváky čekat poslední dvě výstavy a neformální zakončení festivalového dne. Program bude stejně jako loni moderovat fotografující učitel Jan Flaška. Většina výstav potrvá celý následující měsíc, některé z nich budou přístupné už před oficiálním zahájením.

 

Autor: Jan Flaška

Štítky festival, výstava, České Budějovice, galerie, Miro Švolík, bazilika, Pavel Mára, Petr Velkoborský, Barbora Bálková, Daniel Šperl, Věra Stuchelová, Jan Mahr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fotografický festival "Jihočeský výlov" v Budějcích  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.