Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Invalida bílým koněm. Kvůli ekodani na sebe převedl 583 aut

Představte si, že během několika málo let si pořídíte téměř šest set aut. Zní to jako nesmysl, že ano… Invalidní důchodce z Českých Budějovic to však dokázal, i když pouze na oko. Byl totiž bílým koněm při obchodech s ojetými auty, aby jejich noví majitelé nemuseli platit ekologickou daň.

Pětapadesátiletý invalida má teď co dočinění se zákonem, jelikož v letech 2010 až 2013 na sebe přepsal celkem 583 aut a stát tak připravil o téměř 3,4 milionu korun. Jedná se o celkovou sumu poplatků na podporu sběru, zpracování, využití a odstranění vybraných autovraků.

Je totiž vlastníkem průkazu ZTP a tím pádem byl při první registraci nebo přeregistraci ojetého motorového vozidla osvobozen od placení ekologické daně, která činí tři, pět nebo deset tisíc korun.

„Trestnou činnost muže z krajského města odhalili kriminalisté českobudějovického oddělení hospodářské kriminality v součinnosti s odborem dopravy magistrátu a zahájili proti němu trestní stíhání ve věci zločinu Zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby,“ uvedl mluvčí jihočeských policistů Milan Bajcura.

Osobní i malá užitková vozidla muž zaregistroval, ačkoliv je fakticky nikdy nevlastnil, nepřevzal ani neužíval. „Fungoval v podstatě jako bílý kůň. Hned je totiž převáděl na skutečné majitele,“ dodal mluvčí Bajcura s tím, že policie případ i nadále vyšetřuje, ale počet vozidel už je podle něj konečný.

Zatím však není jisté, jakou provizi za převody vozidel odvážný důchodce získával.

Foto: Václav Rypl

Štítky ekologická daň, registrace ojetých automobilů, České Budějovice, Policie ČR, bílý kůň, daň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

pro M. Vochozku, ono je to v článku celkem jasně napsáno, ale pro ty méně chápavé. Pokud vlastníte starý automobil s motorem nesplňujícím normu Euro nějakého čísla, je povinnost při prvním prodeji od vzniku zákona zaplatit "ekodaň" (k čemu slouží je otázka). Takže máte třeba stařičkou škodovku 120, chcete ji prodat, což by bylo třeba tak za 3000,-Kč, ovšem ekodaň je pro takový první prodej 10 000,- Kč, což činí onu škodovku prakticky neprodejnou, tedy legálně. Invalidé jsou ovšem osvobozeni od této daně, takže když si najdete invalidu a tomu onu škodovku prodáte za 3000,- a on ji dál prodá za 3500,- je vše v pořádku, zákon byl dodržen a stará škodovka dál brázdí silnice. Pán co to podle článku dělal, to nejspíš dělal zcela zákonně, bude asi docela problém mu dokázat, že auta nikdy nevlastnil (klidně je mohl koupit a v podstatě hned prodat). Co mu ale asi mohou přišít, je krácení daně, ovšem i tam mají dost problém, museli by mu dokázat rozdíly v ceně, tedy jeho obrat a pak z něj odvozený zisk (mohl mít výlohy) a pokud ten zisk přesáhne roční povolený limit, teprve to bude problém. V reálu je to jen ukázka, jak zelené kraviny nefungují a jsou k ničemu.

Čtvrtek, 16. října 2014, 00:12Odpovědět

Invalida bílým koněm. Kvůli ekodani na sebe převedl 583 aut  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.