Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Při smrtelné nehodě u Pleší zemřeli tři mladí basketbalisté

Jihočeské silnice si vybraly další krutou daň. Obrovská tragédie se stala v úterý pár minut po 18. hodině nedaleko Kardašovy Řečice na Jindřichohradecku, kde mezi obcemi Pleše a Doňov vylétla ze silnice Škoda Superb s třemi mladými cestujícími. Všichni bohužel na místě zahynuli.

Ke svým rodinám se už nikdy nevrátí muži ze Svitavska (24 let), Českých Budějovic (22) a Tábora (20). „Vozidlo zajistili policisté pro účely zkoumání. U všech zemřelých byla nařízena soudní pitva,“ řekl mluvčí Policie ČR Jiří Matzner.

Podle dostupných informací šlo o basketbalisty týmu BK Lions Jindřichův Hradec, hrajícího nejvyšší tuzemskou soutěž Mattoni NBL, Michala Fröhdeho, Filipa Sahana a Romana Vacha, kteří se vraceli z tréninku.

„Celý náš klub by rád vyjádřil hlubokou soustrast rodinám. Zveme všechny, kteří je znali a podporovali, aby přišli uctít jejich památku dnes od 19 hodin ve sportovní hale,“ objevilo se ve středu ráno na webových stránkách klubu. Dnešní domácí zápas Jindřichohradeckých s Kolínem se tak neuskuteční.

Jak uvedla mluvčí Zdravotnické záchranné služby Petra Kafková, všichni tři mladí sportovci zemřeli na následky mnohačetných devastujících poranění ještě před příjezdem záchranářů.

„Při projíždění mírné levotočivé zatáčky, 600 metrů za obcí Pleše ve směru na Doňov, řidič pravděpodobně nepřizpůsobil dostatečně rychlost jízdy, na mokrém povrchu vozovky nezvládl řízení, najel na pravou krajnici a následně vjel do pravého příkopu. Tady vozidlo ujelo nejméně sto metrů, přitom narazilo do ocelových svodidel a do betonové konstrukce propustku. Poté dostalo smyk, převrátilo se na pravý bok a následně střechou narazilo do stromu, který stál sedm metrů vpravo od vozovky,“ popsala detailně průběh nehody mluvčí jindřichohradecké policie Hana Millerová s tím, že auto mělo obuto zimní pneumatiky s dostatečnou hloubkou dezénu. Nehodu nezpůsobila ani technická závada.

Zesnulí basketbalisté Michal Fröhde, Filip Sahan a Roman Vach (zleva). Foto: BK Lions Jindřichův Hradec

Jak vyplývá z policejního šetření, auto řídil nejstarší z basketbalistů Michal Fröhde, jeho o dva roky mladší spoluhráč Filip Sahan seděl na místě spolujezdce a nejmladší Roman Vach byl na zadním sedadle.

Po 21. hodině, když byla nehoda zadokumentována Policií ČR, hasiči převrátili havarované auto zpět na kola, odřízli mu střechu a vyprostili z něj mrtvé osoby.

„Přibližně za další hodinu se na místo dostavila odtahová služba, na kterou byl superb naložen a odvezen na expertízu,“ uvedla mluvčí HZS Jihočeského kraje Vendula Matějů. Hmotná škoda na autě byla vyšetřovatelem vyčíslena minimálně na 200 tisíc korun.

Na místě zasahovaly všechny složky integrovaného záchranného systému. Provoz řídili policisté kyvadlově. Omezení tam trvalo až do půlnoci.

K nárazu došlo na komunikaci spojující Jindřichův Hradec s nedávno otevřeným úsekem dálnice D3 mezi Veselím nad Lužnicí a Táborem.

Je to první smrtelná dopravní nehoda na jihu Čech v letošním roce a zároveň jedna z nejtragičtějších havárií za poslední dva roky na jihočeských silnicích. V červenci 2012 zahynuli v Táboře tři mladíci, kteří nepřežili se svým vozem náraz do stromu.

V červnu stejného roku pak v osobním autě zemřeli v Rodvínově na Jindřichohradecku muži ve věku 30 až 64 let, jejich vůz se srazil s autobusem.

Foto: HZS Jihočeského kraje

Štítky nehoda, havárie, smrt, Pleše, Doňov, Jindřichohradecko, silnice, Pleš, basketbalista, okres Jindřichův Hradec, Tábor, Škoda Superb, Kardašova Řečice, Policie České republiky, Basket Jindřichův Hradec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Kolman

je to velká bolest v srdci pro rodiče a všechny co je meli rádi,než se rána alespon trochu zacelí přeji mnoho sil a upřímnou soustrast. Vím jak to bolí,i já jsem tuto bolest zažila

Čtvrtek, 16. ledna 2014, 17:39Odpovědět

Badaxe Kocour

Lze jistě litovat že někdo zemřel, ovšem zde je vina jednoznačně na straně řidiče. Každý kdo to místo zná ví, že silnice je tam slušná bez nějakých děr, výmolů a zatáčka je opravdu mírná, takže pokud někdo jede předepsanou rychlostí, rozhodně ho to nehodí do příkopu a také dokáže auto zastavit mnohem dříve než po více jak 100m sroluje svodidlo, přeskočí betonový propustek a skončí na stromě. Stromy kolem silnice tam moc nejsou a ten na který se trefili je 7 m od silnice. Pro ty co to tam neznají, stačí se podívat na mapu. Takže jestliže nějakých 600m za vsí už jeli rozhodně více než je předepsáno (odhady se různí od 150km/h výš) pak zřejmě ani ve vsi nejeli předpisově. A co by se asi stalo, kdyby jim do cesty někdo vešel, je lepší ani neuvažovat. Fotky na jindřichohradeckém deníku ukazují jasně že i ve chvíli kdy auto narazilo na strom (tedy po 100m mimo silnici, svodidle a propustku) jelo ještě tak rychle, že po nárazu na strom se nejen střecha prohnula někam pod úroveň dolní hrany okna, ale zadní část auta se ohnula pod úhlem nejméně 50°nahoru. To se rozhodně nestane v nějaké malé rychlosti. Takže můžeme sice litovat životů, ale vina je jednoznačně na řidiči a jeho blbosti.

Čtvrtek, 16. ledna 2014, 16:49Odpovědět

Při smrtelné nehodě u Pleší zemřeli tři mladí basketbalisté  |  Krimi  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.