Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

KULTURNÍ TIPY: Jarní trhy zaplní českobudějovické náměstí

Od čtvrtka do soboty budou na náměstí Přemysla Otakara II. probíhat Jarní trhy, v rámci kterých zahraje řada kapel všech hudebních žánrů. Nenechte si ujít ani pestrý výběr koncertů v klubech a kulturních domech, vystoupí například Nezmaři, Arakain, Mustang Bluesride, Tichá dohoda nebo Mortal Cabinet.

Úterý 15. března

České Budějovice

Humor v opeře - Level lounge - 18:00
Zpěv: Irena Lenzová, Viktor Toms a Josef Hajna, klavírní doprovod RNDr. Ladislav Tříska.

Florencie a galerie Uffizi 3D - kino Kotva - 18:00
Novinka od tvůrců Vatikánských muzeí vezme diváky na fascinující cestu do města, které bylo kolébkou italské renesance. Prostřednictvím nejkrásnějších uměleckých děl té doby od autorů jako Michelangelo, Brunelleschi, Raphael, Leonardo a Boticelli nabízí pohlcující zážitek ze samotné Florencie. Herec Simon Merrels vás provede celým městem, jeho památkami a uměleckými díly.

Holka nebo kluk - Jihočeské divadlo - 19:00
Slavná stejnojmenná prvorepubliková filmová veselohra Vladimíra Slavínského se - podobně jako Hledám děvče na boogie woogie - stala pro „plzeňského Molièra“ startovací plochou k zbrusu nové, trochu nostalgické, ale více komediální „hudební revue“, kterou dokonce sám autor přivede k životu na jevišti historické budovy Jihočeského divadla!

Lutz Hübner: Úča musí pryč - DK Metropol - Divadelní sál - 19:00
Hra se odehrává na podzim v 5. třídě základní školy, kde se sešlo pět rodičů dětí a očekávají jejich třídní učitelku. Emoce vřou, v prvním pololetí se známky dětí rapidně zhoršily, atmosféra ve třídě je špatná, navíc čekají děti po pololetí přestupové zkoušky na osmiletá gymnázia. Kdo za známky nese zodpovědnost? Samozřejmě učitelka!

Středa 16. března

České Budějovice

Interaktivní prohlídka divadla - Jihočeské divadlo - 9:00
Poznejte divadelní prostor skrze „bojovou“ hru! Rozkryjte historii Jihočeského divadla. Interaktivní prohlídka divadelních prostor, kam se běžný divák nedostane.

Kurz múzického herectví - Studiová scéna Na Půdě - 16:00
Tento kurz nabízí základy pohybové kultury, základy hlasové a mluvní praxe, výuku umění střihu, práci s rytmem a dynamikou, cvičení synchronizace a kontrapunktu, charakterizaci postavy a proměny její psychologie prostřednictvím pohybu, hlasu, proměn dynamiky a temporytmu.

Karel - táta vlasti - Malé divadlo - 18:30
Vybudovat vzkvétající říši není zrovna hračka. Ale když se spojí štěstí ve hře s láskou k vlasti, můžou se dít i divy. Přesně jako ve čtrnáctém století za vlády prvního českého krále, který uměl číst a psát. Jevištně-animovaný portrét „největšího Čecha“.

Blackout - Jihočeské divadlo - 19:00
Vypadl proud. Na dlouho. Všechny technické vymoženosti, které bereme jako automaticky dostupné a na nichž jsme závislí, zkolabují. Nepůjde topení, voda, ve městech se začnou hromadit odpadky, policie i zdravotní péče přestane fungovat. A zkuste si to představit v předvánočním čase.

Hamlet - CineStar - 18:00
Záznam divadelního představení. Populární představitel Sherlocka Benedict Cumberbatch (nominovaný na Oscara za film Kód Enigmy, vítěz ceny Olivier za hru Frankenstein) se ukáže v titulní roli Shakespearovy mistrovské tragédie. Dychtivě očekávanou hru, která byla vyprodaná během několika hodin už rok před svou premiérou, režíruje Lyndsey Turner, držitelka ceny Olivier za drama Chimerica.

Předpremiéra filmu Dvojníci - CineStar - 19:00
Dvojníci jsou klasickou, nefalšovanou komedií s mnoha vděčnými a vtipnými situacemi, brilantními dialogy, v níž nechybí svěží a provokativní studentský humor. To vše umocněné tvůrčím vkladem předních českých komediálních herců se skvělým Ondřejem Sokolem v dvojroli Richarda a Honzy.

Dominik Wagner - Jihočeská filharmonie - 19:00
Dominik Wagner - kontrabas, dirigent: Gudni Emilsson. Program: Tomáš Ille: Vodácký průvodce po Vltavě (světová premiéra), Serge Koussevitzky: Koncert pro kontrabas, Giovanni Bottesini: Grand Duo Concertante, Joseph Haydn: Symfonie č. 70 D dur.

Vladimír Merta - koncert legendy - Horká Vana - 19:30
Základní stavební kámen českého písničkářství Vladimír Merta opět ve Vaně! Základem playlistu jsou Mertovy nesmrtelné písně ze 70. a 80. let.

Reprezentační ples VŠTE a TVK - DK Metropol - 20:00
Vysoká škola technická a ekonomická vás k příležitosti oslav desetiletého výročí srdečně zve na 6. Reprezentační ples. Večerem nás bude opět provázet známý jihočeský moderátor Jirka Gruntorád. O hudební doprovopod se postará Fordance Orchestra, po půlnoci zahraje k tanci a poslechu DJ Gizzy.

Tančírna - Café Klub Slavie - 20:00
Tradiční latinskoamerická tančírna salsa komunity jižních Čech.

Čtvrtek 17. března

České Budějovice

Filmmakeři - Malé divadlo - 10:00
Ve spolupráci s profesionálním animátorem a maličkým živým filmovým orchestrem vznikne na jevišti dokonale vybavené filmové studio. Příběh fenoménu, který má po celém světě miliony fanoušků. Nejslavnější filmové hvězdy, zrod fantastických filmových efektů i konečný souboj filmu a divadla o místo nejzábavnějšího média všech dob.

Svátek svatého Patrika - Caffe bar Pohoda - 13:00
K poslechu bude hrát irská hudba. A večer ve 20:00 vystoupí živě skupina Rosa, která zahraje pár irských songů a zapíská pár písní na irskou flétnu.

Dominik Wagner - Jihočeská filharmonie - 19:00
Dominik Wagner - kontrabas, dirigent: Gudni Emilsson. Program: Tomáš Ille: Vodácký průvodce po Vltavě (světová premiéra), Serge Koussevitzky: Koncert pro kontrabas, Giovanni Bottesini: Grand Duo Concertante, Joseph Haydn: Symfonie č. 70 D dur.

Nezmaři - DK Metropol - Malá scéna - 19:00
Další z koncertů z cyklu Návštěvy u Nezmarů - tentokrát „domácí“ Nezmaři. Koncert českobudějovické skupiny, kterou není třeba detailně představovat.

Zakletý princ - Jihočeské divadlo - 19:00
Komická opera o třech jednáních českého skladatele Vojtěcha Hřímalého ml. na libreto Jindřicha Hanuše Böhma podle veselohry Johanna von Plötze Der verwunschene Prinz. Že nevíte, jak se doslova přes noc stát rovnou šlechticem? Stačí, když podobně jako švec Toník večer přiberete a ráno se místo v hospodě vzbudíte na zámku.

Arakain Dymytry tour 2016 - KD Vltava - 19:00
Dvě spřízněné metalové kapely Arakain a Dymytry vyrazily na společné turné. Pro obě kapely je už samozřejmostí špičkový zvuk a světelná a efektová show.

LiStOVáNí - Studiová scéna Na Půdě - 19:00, 20:30
Marie Doležalová (Divadlo na Fidlovačce / Comeback / Stardance) si začala psát blog, jen tak pro radost a pro své kolegy z divadla, aby je pobavila. Ale záhy Kafe a cigárko začalo bavit lidi mnohem víc, než by se Marie nadála. Taky za něj získala cenu Magnesia Litera. Ty nejlepší glosy s podtitulem Historky z hereckého podsvětí vychází právě teď formou knihy.

St. Patrick's R'N'R night: Element, DJ's Vlk Sklenička, LouBoss - Velbloud Music Bar - 20:30
Svátek svatého Patrika, o kterém nikdo nic neví, ale všichni pijou na jeho počest. K tomuto svátku veřejné pijatiky se připojí i Velbloud Music Bar, ale irské ducárny vymění za poctivý rokenrol.

Pátek 18. března

České Budějovice

Filmmakeři - Malé divadlo - 10:00
Ve spolupráci s profesionálním animátorem a maličkým živým filmovým orchestrem vznikne na jevišti dokonale vybavené filmové studio. Příběh fenoménu, který má po celém světě miliony fanoušků. Nejslavnější filmové hvězdy, zrod fantastických filmových efektů i konečný souboj filmu a divadla o místo nejzábavnějšího média všech dob.

2. Jihočeské slavnosti vína - Výstaviště České Budějovice - od 14:00 do soboty
Prodejní výstava s možností degustace. Prezentovat se budou malí a střední vinaři, převážně z oblasti jižní Moravy. Představí se také české vinotéky se sortimentem tuzemských a zahraničních vín.

Nouze - náměstí Přemysla Otakara II. - 15:00
Koncert country kapely Nouze.

Country a Bluegrass večer - Caffe bar Pohoda - 19:00
Přijďte si poslechnout budějovické uskupení bluegrasových muzikantů.

Pohani - Studiová scéna Na Půdě - 19:30
Do rodiny, která právě prochází krizí, nečekaně zavítá hluboce věřící babička. A bez ptaní se usadí natrvalo. Počáteční rozpaky a nevoli dětí vystřídá úžas, protože se začnou dít zázraky. Jsou nečekané úspěchy a zisky opravdu výsledkem babiččiných modliteb?

Povídky - Jihočeské divadlo - 19:00
Baletní trojvečer složený z choreografií Jana Kodeta: „Řekni sýr!“, Ole Kristiana Tangena: „...zmizeli“ a Attily Egerháziho: „Kresba v písku“.

Mustang Bluesride & Rozkrock - Café Klub Slavie - 19:00
Večer zaměřený na nejlepší českobudějovické kapely na scéně. Opakuje se tak loňské spojení těchto kapel, kdy dorazilo přes 1000 lidí na venkovní festival a byl to opravdový zážitek. Mustang Bluesride hrají blues a rock and roll, převzaté písně nebo svou tvorbu z bývalé kapely In Memory.

Vystoupení Honzy Jandy - Café Ionia - 20:00
Zveme vás na vystoupení do Café ionia. K dobrému kafíčku vám zahraje nadaný písničkář z Budějc Honza Janda, převzaté české i zahraniční písně.

Mortal Cabinet - Velbloud Music Bar - 20:15
Koncert roku ve Velbloudu! Mortal Cabinet je hudební projekt, který sdružuje tři frontmany kontroverzních žánrů, jakými jsou black metal, electronic body music a horror core.

Discodaddy, Josef Sedloň - Komiks - 21:00
Josef Sedloň, DJ Blueberry, Twin, A. Padrta, Amann J.J. V každém muži se ukrývá kousek ženy. Proto je zvoleno téma, kde vynikne něžná stránku.

Gangster Trippin / Deadly Viperz & MC Katrin - Café klub Slavie - 21:00
Březnové vydání tohoto již legendárního mejdanu bude jubilejní! Pozváni byli jako největší miláčci pořadatele celého Gangster Trippin večera a kulatiny slavícího DJ'e HellSmitha - Deadly Viperz a jako bonus krasavice MC Katrin!

Hluboká nad Vltavou

Poslední doutník - KC Panorama 19:00
Divadlo Pikl. Poslední doutník má pikantní příchuť: nejenže dotvrzuje známé rčení, že „láska kvete v každém věku“, ale současně demonstruje, že erotika není jen výsadou mládí.

Sobota 19. března

České Budějovice

Michal je kvítko! - DK Metropol - Divadelní sál - 10:30
Oblíbené představení pro nejmenší děti s Michalem Nesvadbou. Další titul, který děti zabaví, nadchne, strhne a zaujme! Přijďte se bavit s Michalem víkend před Velikonoci!

Gama CB - náměstí Přemysla Otakara II. - 14:00
Se skupinou Gama CB můžete zavzpomínat na legendární světovou hudbu 60. a 70. let.

Filmmakeři - Malé divadlo - 17:00
Ve spolupráci s profesionálním animátorem a maličkým živým filmovým orchestrem vznikne na jevišti dokonale vybavené filmové studio. Příběh fenoménu, který má po celém světě miliony fanoušků. Nejslavnější filmové hvězdy, zrod fantastických filmových efektů i konečný souboj filmu a divadla o místo nejzábavnějšího média všech dob.

Povídky - Jihočeské divadlo - 19:00
Baletní trojvečer složený z choreografií Jana Kodeta: „Řekni sýr!“, Ole Kristiana Tangena: „...zmizeli“ a Attily Egerháziho: „Kresba v písku“.

Osamělé večery Dory N. - Studiová scéna Na Půdě - 19:30
Doru N., bývalou učitelku v Jičíně, přinutí okolnosti oživit si vzpomínky, kterým se dlouho a usilovně vyhýbala. Vzpomínky na její slavnou matku, českou ikonu Boženu Němcovou. Jaké to bylo žít vedle krásné a obdivované matky pro ošklivou, poďobanou dceru? Jak snášela matčiny vrtochy a milence a všudypřítomnou bídu? Jedinečný pohled do soukromí slavné spisovatelky, inspirovaný dochovanými dobovými materiály.

Locomotive, Konfront, Godspeed Hellbound - Velbloud Music Bar - 20:00
Těžkotonážní legendy jihočeského metal/hardcore Locomotive po dlouhé době opět u Velblouda, co víc dodat!? Společnost jim budou dělat spříznění českoslovenští bratia Konfront a Godspeed Hellbound.

Tichá dohoda - Achtung 30! (tour 2016) - mcFabrika - 20:00
Skupina slaví v letošním roce 30 let od svého založení! Tichá dohoda - novinkové EP: Tichá dohoda - Achtung 30!

Detektor 2 Tour 2016 - Ektor Live - Gerbera - Budvar aréna  21:00
Nová show, nové tracky z alba Detektor 2, samozřejmě i starší bangery, plnej klub a ty!

Neděle 20. března

České Budějovice

Staročeské velikonoce aneb Jaro už je tu - Piaristické náměstí - 10:00
Předvádění a prodej výrobků lidových řemesel, vystoupení folklórních souborů.

Z cyklu Živě a zevnitř - Ateliér 3D za kavárnou Kuloár - 16:00
Díl V. „Workshop múzického herectví“ - Jiří Untermüller, cena 390 Kč.
Tento workshop nabízí vhled do základů pohybové kultury, hlasové a mluvní praxe, umění střihu, práce s rytmem a dynamikou. Dále nabídne cvičení synchronizace a kontrapunktu, charakterizaci postavy a proměny její psychologie prostřednictvím pohybu, hlasu, proměn dynamiky a temporytmu. Je součástí již běžícího celoročního stejnojmenného kurzu a je otevřen pro jednorázovou návštěvu široké veřejnosti.

Rudolfov

Tradiční Velikonoce na Rudolfově - 10:00
Jihočeský jarmark, co potěší, sluší a chutná. Rudolfov v neděli znovu ožije v duchu staročeské velikonoční atmosféry. Kromě dobrého jídla a pití nebudou chybět zábavné soutěže pro děti a koutky ruční tvorby. Těšit se mohou na práci na kolovrátku nebo kouknou kováři přímo do výhně. Nachystány jsou i dvě pohádky. 

Pondělí 21. března

České Budějovice

Frankenstein - Malé divadlo - 10:00
Horor pro děti i dospělé o šíleném vědci Viktoru Frankensteinovi, který chtěl stvořit umělého člověka. Inscenace s živým klavírním doprovodem, živým operním zpěvem, živou baletkou a loutkou v nadživotní velikosti. Inscenace vzniká za spolupráce Malého divadla, opery, baletu a orchestru Jihočeského divadla.

Šípková Růženka - Divadlo U Kapličky - 15:00
Na motivy klasické pohádky, černé divadlo v kombinaci s loutkami a herci. Režie: Ája Vitáčková.

Shakespeare v Hollywoodu - Jihočeské divadlo - 19:00
Shakespearův Sen noci svatojánské jako hollywoodský trhák? Slavný režisér Max Reinhardt tvrdí, že ano, je to ale Evropan a o americkém byznysu neví nic. Bratři Warnerovi si rvou vlasy. Kvůli lásce jednoho z nich k filmové hvězdičce toužící po umění, může firma Warner’s Brothers přijít na buben.

La Scala - Chrám zázraků - kino Kotva - 20:00
Nahlédněte do jednoho z nejslavnějších operních domů světa a nechte si vyprávět jeho fascinující příběh. La Scala snoubí minulost, přítomnost i budoucnost v dokonalou souhru místa zaslíbeného umění, kde ti nejlepší z nejlepších pilují svůj um.

Autoři

Štítky divadlo, hudební skupina, České Budějovice, koncert, Tichá dohoda, Přemysl Otakar II., umění, Jihočeské divadlo, Arakain, Metzlův dům, film, Dominik Wagner

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KULTURNÍ TIPY: Jarní trhy zaplní českobudějovické náměstí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.