Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jak jsem poznal vaši matku po italsku. Jihočeské divadlo uvedlo operu Příležitost dělá zloděje

Minulý pátek uvedlo Jihočeské divadlo svou letošní operní premiéru Příležitost dělá zloděje. Autorem je Ital Gioacchino Rossini, který tuto hru napsal v pouhých dvaceti letech. „Lákalo nás vyjít z mladistvého pohledu na svět dvacetiletého člověka. Představit si, jak by Rossini zpracoval tento příběh dnes,“ říká režisér Tomáš Studený.

Z toho také vyplývá fakt, že se celý děj přehrává jako vyprávění dětem. Seriál Jak jsem poznal vaši matku (How I Met Your Mother) dnes patří k jednomu z nejoblíbenějších sitcomů a právě tím se šéf opery inspiroval.

Děj začíná naplánovanou cestou do Neapole, která se zkomplikuje silnou bouřkou. Na odpočívadle se poprvé seznamují Matěj s Matyášem nad lahví červeného vína a to způsobí záměnu aut a osobních věcí. Klementina, očekávající příjezd dávného přítele Matěje, navrhne prohodit se s kamarádkou Ernestinou. To ovšem již po prvním setkání vyvolá naprostý chaos.

Opera je i po přeložení stále trochu česko-italská, tak jako jeden ze dvou párů. Díky titulkům na videoprojekci se však nemusíte obávat, že bychom italským částem nerozuměli. Scéna je hravě pojata a inspirována vizualitou současných jazykových učebnic, světem sociálních sítí a chytrých zařízení, která na nás působí ze všech stran. Představení zpestří i 2D rekvizity.

Představitelku Klementiny Kristýnu Vylíčilovou jsme již mohli vidět v opeře Zakletý princ, stejně tak Petera Malého a Aleše Janigu. František Brantalík a Josef Falta jsou stálými sólisty opery Jihočeského divadla. Novou tváří je mezzosopranistka Barbora Polášková.

Partnerem inscenace je společnost Auta Borek, která nejen finančně podpořila vznik této operní crazy komedie, ale také poskytla Jihočeskému divadlu k užívání osobní automobil Renault Mégane a stala se tak novým obchodním partnerem divadla pro aktuální sezonu.

Délka představení je příjemných pětasedmdesát minut, což potěší zejména odpůrce několikahodinových oper. Humorná zápletka a práce s velkým rodinným fotoalbem, u něhož se zamotaná love-story vypráví, má oslovit především mladé publikum.

 

Autoři | Foto Jihočeské divadlo

Štítky Jihočeské divadlo, opera, Jak jsem poznal vaši matku, Gioacchino Rossini, Neapol, AUTA BOREK a.s., Renault Mégane, Zakletý princ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jak jsem poznal vaši matku po italsku. Jihočeské divadlo uvedlo operu Příležitost dělá zloděje  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.