Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Herečka Tereza Vítů zpívá v kapele, písně píše v kavárnách

Herečka Jihočeského divadla Tereza Vítů si plní dětský sen: zpívá s kapelou Cuvée, pro kterou také píše písničky. Letos se s ní chce dostat na hudební festivaly.

Do povědomí teď vstupuje i jako studentka práv Alena v televizním seriálu Ulice. Je to trochu herecká kapela, tři členové působí v Jihočeském divadle, kromě ní ještě baskytarista Viktor Limr a houslista Tomáš Havlínek. Na klávesy hraje Jan Aleš, známý od Laca Decziho, na bicí Tomáš Piala.

Skupinu chtěla mít čtyřiadvacetiletá rodačka z Prahy odnepaměti. „Můj přítel je výborný klávesák, oslovili jsme kamarády a vznikla kapela Cuvée. Jsou skvělí muzikanti a je s nimi sranda, ideální kombinace,“ řekla herečka, která už jako malá zpívala ráda. Maminka poslouchala folk, Vítů ovlivnil i hip hop, grunge a zamilovala si starý jazz Billieho Holidaye či Elly Fitzgeraldové.

Z folku si odnesla, že texty jsou důležité, sama chce předat v písních myšlenku, a proto píše česky, aby jí diváci rozuměli. Nejlépe jí jde psaní v kavárně a platí o ní, že nejlepší múza je termín. Když zpívá, odpočívá od divadelních rolí, kdy je pokaždé někým jiným.

V kapele vyprávím příběh já a je to moc příjemné. Jde o to, jakou energii lidem předávám a jakou od nich dostávám. Jednou pozitivní a jindy, když je písnička smutná, mohu se do ní položit a vyprávět příběh, který není veselý, to je taky super,“ řekla Vítů, která zkusila i hraní na ulici.

Název Cuvée skrývá symboliku. Termín označuje směs různých vinných odrůd a kapela hraje mix vlastních písní a od oblíbenců, k nimž patří Sting, Zuzana Navarová, Fiona Apple či Beatles. Svůj styl pojmenovali muzikanti space chanson. Teď si víc pohrávají s elektronikou a plánují CD. České Budějovice, kam jako dítě jezdívala za babičkou, bere dnes Vítů jako druhý domov, i její přítel si město zamiloval.

V Jihočeském divadle, kde začínala v lednu 2014 a ztvárnila i Constance ve Třech mušketýrech před otáčivým hledištěm, ale po letošní sezoně skončí. Jde na volnou nohu. „Nejistota a výzva člověka posouvá. To je důvod, proč odcházím, zároveň jsem se zde hodně naučila, soubor mi přirostl k srdci. Jsem teď hodně nostalgická,“ řekla herečka, jež se rozloučí rolí v komedii Don Juan a v létě se ještě objeví před českokrumlovskou točnou v komediích Dekameron a Ženy Jindřicha VIII.

Ze dvou desítek jihočeských rolí ji nejvíc nadchla adaptace Tolstého novely Kreutzerova sonáta silným příběhem. Mimo divadlo si zahrála v seriálu Ordinace v růžové zahradě a filmech Bez doteku a Hany. Teď ji lidé poznávají díky seriálu Ulice. Její postava Alena je manipulátorka, baví ji. „Ale musím si dávat pozor, aby mnou úplně neprostoupila, v tom je trochu nebezpečná. Nedávno jsme něco řešili s přítelem a vloudily se mi tam Aleniny argumenty. Ona chce svého přítele vylepšit, chce všechno hned. Já taky a pořád něco jiného,“ říká Vítů.

Autoři | Foto bit.ly/2laKLUQ

Štítky hudební skupina, Tereza Vítů, herec, Jihočeské divadlo, kavárna, Ulice, Viktor Limr, hudební festival, Billie Holiday, Ella Fitzgeraldová, Praha, Fiona Apple

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Herečka Tereza Vítů zpívá v kapele, písně píše v kavárnách  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.