Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Unikátní výstava v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích připomene hrůzy I. světové války

Ojedinělá výstava o I. světové válce a vzniku samostatného československého státu v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích připomene hrůzy bojů v zákopech i situaci v zázemí. Expozice o 750 metrech čtverečních zabere celé druhé patro historické budovy a začne v neděli 12. listopadu.

Poutavou formou přiblížit historii I. světové války, konkrétně období zhruba od roku 1912 po vznik samostatného Československa v roce 1918. To je hlavním cílem výstavy První světová válka – léta zkázy a bolesti, která bude k vidění v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích.

Výstava začíná v neděli 12. listopadu. Zájemci si ji budou moct prohlédnout až do 11. listopadu příštího roku.

„První světová válka je nyní, v době relativní hojnosti a bla­hobytu, vytěsněna z paměti lidí. Přitom to byl právě tento první globální válečný kon­flikt, který dal tvář dvacátému století. Deset milionů padlých, desítky milionů zraněných fyzicky i duševně, hlad, bída, pande­mie španělské chřipky, zhroucené státy, zničená měs­ta, ale také naděje, bohužel plané, v podobě nových my­šlenkových proudů a revolucí. Výstava přibližuje hrůzy války a to nejenom na frontě, kdy vojáci prožívali neustále mezní životní okamžiky, ale i v týlu, kdy ženy a děti, rodiny vojáků, byly nuceny strádat v důsledku zhrouceného válečného hospodářství, musely čelit mnoha kritickým situacím, bídě, musely nastoupit do továren, aby nahradily muže,“ přiblížil historik Jihočeského muzea a garant výstavy Jiří Petráš.

„Věřím, že si návštěvníci uvědomí tu bolest, kterou museli všichni během bojů prožívat v zákopech i v běžném životě. Pro školáky je pak připraven i bohatý doprovodný vzdělávací program. Je totiž důležité si tyto události připomínat, aby nezapadly do zapomnění, neboť například hrdinství českých legionářů význačně napomohlo ke vzniku našeho samostatného státu, jehož sté výročí si budeme příští rok připomínat,“ uvedl náměstek hejtmanky pro kulturu Pavel Hroch.

Předměty jsou zapůjčeny ze třiceti muzeí a galerií, i od soukromých osob

Jak sdělil historik Jiří Petráš, zaberou expozice výstavy celé jedno patro o rozloze kolem 750 metrů čtverečních. „Exponáty máme zapůjčeny ze třiceti muzeí a galerií v celé republice a od mnoha soukromých osob. Podařilo se dát tedy dohromady vcelku ojedinělý soubor artefaktů, který nás přenese do sto let staré historie.“ upřesnil Petráš a zdůraznil, že výstava není o kráse zbraní, ale hrůzách války. „Tak jsme se snažili její filosofii pojmout,“ naznačil.

Podle spoluautorky architektonického řešení expozic Mileny Benes se návštěvníci mohou mimo jiné seznámit s modelem zákopu, nad kterým krouží letadlo, dobovými zbraněmi i uniformami, předměty denní potřeby vojáků, jejich výstrojí či dopisy. To vše podkresleno dobovými fotografiemi. „Děti pak budou moct během výstavy sbírat různé informace, které si při odchodu mohou nechat svázat do knížečky,“ uzavřela Benes s tím, že autoři expozic nechtějí glorifikovat konflikty a zbraně, ale ukázat utrpení, které s sebou takový konflikt nese.

V rámci výstavy je dále připraven propracovaný vzdělávací program vhodný zejména pro druhý stupeň základních a všechny ročníky středních škol. Zahrnuje komentovanou prohlídku expozice s interaktivními prvky a už zmiňovanou edukační lístkovou brožurou navíc. Během roční výstavy První světová válka - léta zkázy a bolesti se chystají i doprovodné akce a přednášky, jež globální válečný konflikt dvacátého století představí ještě podrobněji.

Návštěvníci uvidí i Vzpomínky na sočskou frontu

V Jihočeském muzeu bude od neděle 12. listopadu k vidění také výstava Vzpomínky na sočskou frontu. Expozice zobrazuje průběh bitev na sočské frontě se zvláštním důrazem na aktivní působení českých vojáků v této oblasti, život na frontě v době klidu, památníky padlých vojáků a další témata. Jedná se o samostatnou výstavu, která potrvá do 31. ledna 2018.

Autoři | Foto Radek Šíma

Štítky výstava, muzeum, I. světová válka, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, světová válka, první světová válka, Československo, bolest, válka, zbraň, Pavel Hroch, metr čtvereční

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní výstava v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích připomene hrůzy I. světové války  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.