Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Při Retro muzejní noci v Českých Budějovicích si přijdou na své malí i velcí

​Další ročník oblíbené akce pro celou rodinu pořádá Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích. Retro muzejní noc se uskuteční v pátek 8. června od 17:00 do 22:00 hodin v hlavní historické budově muzea, v Dukelské ulici. Vstup na akci je zdarma.

Děti i rodiče se mohou těšit na zábavný program v celé českobudějovické budově Jihočeského muzea. Návštěvníky přivítají chůdaři s obříma rukama Dell Arte, kteří si chtějí s každým podat ruku a poplácat jej po rameni. Výrobu originálních textilních hraček si připravila Bohdana Homolková, která se ručním pracím věnuje přes patnáct let. Jak se tvoří dřevěné píšťalky předvede řezbář Jiří Drhovský - držitel prestižního titulu Ministerstva kultury České republiky Nositel tradice lidových řemesel. V roce 2012 obdržel i poprvé udělovanou Cenu hejtmana Jihočeského kraje za zachování a rozvoj lidových tradic.

Bohatý doprovodný program připravilo i edukační oddělení muzea. „Děti si mohou zahrát např. klasické a dnes již legendární deskové hry z 60. až 80. let dvacátého století, vyrobit si papírové hračky či zápolit v soutěžních kláních. Přímo ve výstavním sále expozice Retrohrátky lze sledovat krátké pásmo pohádek z Národního filmového archivu, nebo filmy z retro promítačky. V této části nabídneme návštěvníkům i ukázky hraček od nejstarších dob až po nedávnou minulost a velkou sbírku panenek, kočárků, autíček a různých doplňků ze sbírky manželů Šídlových (převážně z 60. až 80. let dvacátého století)," uvedl Tomáš Svoboda z programového a propagačního oddělení Jihočeského muzea v Českých Budějovicích. Avizovaná výstava se zaměřuje nejen na děti, ale i jejich rodiče a prarodiče, kteří se zde setkají s hračkami svého dětství.

Během Muzejní noci jsou dále připraveny komentované prohlídky aktuálních výstav. K vidění bude i právě otevřená kunstkomora, obměňovaná část stálé expozice Příběh města Českých Budějovic, v níž je tentokrát představena historie ražby mincí v Českých Budějovicích a její souvislost s dolováním stříbra v rudolfovském důlním revíru.

Do minulého století přenese návštěvníky unikátní módní přehlídka v dobovém oblečení z 60. až 70. let doprovázená hudbou. Svým komentářem ji doplní šarmantní Miroslav Mareš z agentury Kultur-Kontakt. „Program zpestří divadelní představení či mini letní kino na venkovní terase muzea, kde se diváci mohou občerstvit výbornou kávou. Upomínkový snímek z akce si lze pořídit ve speciálním fotokoutku s rekvizitami. K dispozici bude i výroba placek (odznaků) s retro motivy. Taneční nadání prověří během akce DJ s klasickou retro diskotékou pro malé ale i velké návštěvníky. O známé hity tedy nebude nouze," prozradil Tomáš Svoboda.

Několikrát za večer vystoupí stylové hudební těleso Jazzika, jehož členy učil Ondřej Havelka nebo slavný Tony Monaco. Kapela návštěvníkům naservíruje živý jazz, swing a evergreeny. Společně s jejich finálním koncertem se o vyvrcholení Muzejní noci postará ohňová show v režii komediantů na vysoké úrovni - Chůdadlo. Podkreslená je monumentální filmovou hudbou, která dodává tomuto představení sílu a působivost. Kejklíři tančí s tyčemi, obřími ohnivými koulemi a žonglují s pochodněmi.

Během celé akce je pro návštěvníky zajištěno několik stánků s občerstvením.

Tisková zpráva

Štítky kultura, zábava, Jihočeské muzeum, Muzejní retro noc, České Budějovice, Muzejní noc, muzeum, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích, hračka, retro, Tomáš Svoboda, Dell, Ministerstvo kultury České republiky, Česko, Ondřej Havelka, Miroslav Mareš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při Retro muzejní noci v Českých Budějovicích si přijdou na své malí i velcí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.