Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rolling Stones vzali Prahu do rocknrollového nebe

Dohromady jim je 296 let. V jejich věku už si běžný člověk nárokuje pohodu, tepláky, obývák a v baráku klid . Mick Jagger, Keith Richars, Charlie Watts a Ronnie Wood avšak lehce vybočují. Rockové legendy si v úctyhodném věku nadělili dárek v podobě vydatné evropské tour, jehož (téměř) zakončení viděli ve středu v Praze desítky tisíc lidí. Kdo nic moc nečekal, byl nadšený. Kdo čekal hodně, byl ještě nadšenější. Koncert Rolling Stones nebyl jen důstojnou rozlučkou s neuvěřitelně bohatou kariérou. Vystoupení v Letňanech ztělesňooval čistou radost z hraní.

Předposlední zastávka turné No Filter, při kterém se kameny převalily přes 25 evropských měst, byl dlouho vyhlíženou událostí. Vztah stounů a Česka měl totiž vždycky zvláštní podobu. Pozitivně zvláštní, nutno říct. Tento niterní symbol odporu tisíců (nejen) mladých lidí za socialismu vystoupil v 90. letech ze snů, představ a nadějí a stal se skutečným. Rolling Stones v devadesátém v Praze přesvědčili o tom, že svoboda je realitou. Opravdou, nezdánlivou, zhudebnitelnou.

Není náhodou, že předposlední koncert Rolling Stones zahajoval ztělesněný symbol osvobození (se vším dobrým i zlým), prezident Václav Havel. I proto dnes – s výraznou změnou mocipána na hradě i větru, kterým česká vlajka vlaje – visela ve vzduchu očekávání možných, byť i jemných, politických provokací.

Nestalo se.

Středa 4. července byla v pražských Letňanech o rocknrollu. Kytary, basa, bicí, vokály a čtyři mistři řemesla, bohové mávající šátkem desítkám tisíc unešených svědků. Chuť, se kterou vypalovali ty největší fláky kalibru Jumpin Jack Flash, Gimme shelter nebo Satisfaction byla jednoduše neuvěřitelná. Nejlépe ale náladu na pódiu a v srdci lidí, kteří na něm stáli, vystihovalo podání Midnight Rambler. Deset minut naprostého propadnutí hudby, která místy oscilovala mezi bluesem Roberta Johnsona a energií Guns´n´Roses, vše s grácií, tak nějak „od ruky“, od srdce, s radostí.

Rolling Stones se v Praze předvedli jako dítě, kterého máma volá domů, ale ono ještě z plných sil nakopne merunu a užije si kolečko slávy. Chutnali jako nejlepší sousto vašeho oblíbeného jídla, sex v poslední den dovolené.

Díky Vám, pánové, díky Bohům.

Autoři | Foto Circle Group/Facebook

Štítky kultura, Rolling Stones, koncert, Praha, The Rolling Stones, Mick Jagger, Charlie Watts, Ronnie Wood, Letňany, Václav Havel, Robert Johnson, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rolling Stones vzali Prahu do rocknrollového nebe  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.