Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Třeboň v květnu opět ožije Mezinárodním festivalem animovaných filmů Anifilm

Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů ANIFILM proběhne od 7. do 12. května a pro své návštěvníky a hosty opět připravil programy naplněné tou nejlepší animovanou tvorbou z celého světa.

Vedle mezinárodních soutěží, kde se v pěti kategoriích utkají animované filmy a v jedné počítačové hry, proběhne i soutěž národní. Žhavé novinky ze světa animovaného filmu se představí v soutěžních kategoriích celovečerních, krátkých a studentských animovaných filmů, tyto tři sekce pak doplňují soutěže abstraktních a nenarativních filmů a animovaných videoklipů. Filmy a hry budou hodnotit čtyři tříčlenné mezinárodní poroty.

Soutěž celovečerních filmů přinese deset nezvykle silných titulů. V soutěži najdeme strhující thriller Ruben Brandt, sběratel nebo cenou Goya ověnčený film Další den života o pobytu renomovaného novináře v Angole během občanské války v roce 1975. Francouzský snímek odehrávající se v Kambodži Funan je dramatem mladé matky, která v době krvavých událostí neztrácí odvahu a naději. Revoluční atmosférou je nabitý rovněž intimní kanadský film Ville Neuve. Experimentálnější přístup zastupuje v soutěži chilský snímek Vlčí dům. Soutěžit bude i estonský loutkový snímek Kapitán Morten a Pavoučí královna.  Chybět nebudou ani komediální německo-belgický Svět kočky Marnie a dobrodružný film Pachamama o inckém chlapci žijícím v odlehlé vesnici v Andách. Japonský styl vnese do soutěžního klání citlivě natočený snímek z dětského světa Mirai, dívka z budoucnosti, který byl ve své kategorii nominován na Zlatý glóbus a Oscara. Skandinávskou tvorbu pak zastupuje snímek Věž pojednávající o rodině palestinské dívky v uprchlickém táboře.

Hlavním tématem letošního ANIFILMU se stane anidok, což je označení pro filmový formát, který propojuje filmový jazyk animovaného a dokumentárního filmu. I v něm se představí několik filmů v české nebo i mezinárodní premiéře. Chybět nebudou oceňovaný Valčík s Bašírem, montypthonovský příspěvek Autobiografie jednoho lháře: nepravdivý příběh Grahama Chapmana a česká stopa v anidoku: na příklad Kresleno z paměti Paula Fierlingera nebo filmy Jiřího Brdečky a Michaely Pavlátové.

V sekci Zvláštní uvedení českou premiéru absolvuje Vítejte v Marwenu, poslední film Roberta Zemeckise, i poťouchlý snímek Sederový masochismus Niny Paley, významné představitelky nezávislé americké animace. V dalších filmových odborných i doprovodných programech se pak návštěvníci festivalu budou moci seznámit s poměrně rozšířeným, ale na festivalech nereflektovaným fenoménem hyperlapse (nefázovaná, například bezdotyková animace), každý večer na třeboňském náměstí proběhne roční Bilance celovečerních filmů, Anifilm uvede také nově zrestaurovanou Cestu do pravěku a s úderem půlnoci do kin vstoupí strašidelná i odvážnější Půlnoční animace, která rozhodně není vhodná pro děti. Pro ně pak v průběhu celého festivalu bude připraven jak bohatý filmový program Animo, tak i populární Dílny animace. Českou animaci připomene také velká výstava AnimaCZe po roce 89. Další výstava představí rakouskou tvorbu – vzniká ve spolupráci s lineckou organizací a festivalem Ars Electronica a přiblíží tvorbu výtvarníka a animátora Reinholda Bidnera. Ve foyer divadla už tradičně dostane prostor autor vizuálu festivalu, kterým je letos animátorka a výtvarnice Veronika Zacharová.

A pro fanoušky i filmové profesionály či studenty bude připravený odborný program ANIMARKET, ale i mnohé přednášky, workshopy a prezentace připravovaných projektů, animačních studií, škol a festivalů. Ve spolupráci s Anifilmem proběhne v Třeboni také CEE Animation Forum 2019, které hlásí rekordní účast českých projektů - mezi 33 vybranými projekty se představí i 6 českých připravovaných snímků.

Doprovodný program divákům dále nabídne oblíbené večerní projekce na Masarykově náměstí, koncerty progresivních kapel ve stanu v zámeckém parku a divadla pro nejmenší. Chybět nebude tradiční Game Day věnovaný počítačovým hrám a VR Day zasvěcený zase virtuální realitě.

Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu letos udělí Anifilm Zdence Deitchové, která se po mnoho desetiletí animovanému filmu věnovala ve studiu Bratři v triku jako vedoucí výroby a později produkční. I Její práce stojí za mnoha významnými filmy, spolupracovala s Jiřím Trnkou, Adolfem Bornem, Jiřím Brdečkou, Zdeňkem Milerem, Zdeňkem Smetanou, Václavem Bedřichem a především se svým životním partnerem Gene Deitchem. Podílela se na tvorbě více než tisíce animovaných filmů a seriálů.

Kompletní festivalový program najdete na webových stránkách.

Tisková zpráva

Štítky Anifilm, kultura, festival, animovaný film, film, Třeboň, soutěž, projekt, Jiří Brdečka, Robert Zemeckis, Graham Chapman, Zdeněk Miler, Jiří Trnka, Adolf Born

Třeboň v květnu opět ožije Mezinárodním festivalem animovaných filmů Anifilm  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.