Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeské divadlo završí českou sezonu dramatem Rybí krev

Jihočeské divadlo uvede 18. dubna premiéru inscenace Rybí krev podle stejnojmenného románu Jiřího Hájíčka. Zrežírovala ji Natália Deáková. Jde o příběh lidí z obcí, které musely ustoupit stavbě jaderné elektrárny Temelín. Adaptace vznikla přímo pro Jihočeské divadlo.

Rybí krev bude poslední novinkou takzvané české sezony budějcké činohry. Hlavní postavou je oproti předchozím Hájíčkovým románům netradičně žena, ztvární ji Kamila Janovičová.

Zajímaly mě především osudy lidí, ne tak úplně ta gigantická stavba, její postup a všechny technikálie kolem. Rybí krev je také románem o rozpadu jedné rodiny, nejen vesnice. Proto celý příběh sledujeme z pohledu mladé ženy. Myslím, že ženy mají větší cit pro tyhle rodinné záležitosti, okolo kterých se román hlavně točí,“ řekl Hájíček.

Příběh z 80. a 90. let 20. století se točí kolem stavby Temelína, kvůli níž zaniklo několik vesnic. „Jejich vysídlení tak zpřetrhalo stará pouta i kořeny. Hlavní hrdinka románu Hana se pokouší po 15 letech strávených v cizině najít své tehdejší známé, přátele i rodinu," uvedla Lenka Cimlová Ostrá z marketingu divadla.

Jiří Hájíček získal za romány Rybí krev a Selský baroko literární ceny Magnesia Litera. Jeho knihy vycházejí i v zahraničí. V roce 2016 měl premiéru film podle jeho knihy Zloději zelených koní. Letos v lednu mu vyšla sbírka poezie ve formě haiku nazvaná Muž na pokraji vzplanutí.

Autoři | Foto jihoceskedivadlo.cz

Štítky divadlo, České Budějovice, sezona, Jihočeské divadlo, román, Jiří Hájíček, Jaderná elektrárna Temelín, Kamila Janovičová, premiéra, Magnesia Litera, Zloději zelených koní, Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo završí českou sezonu dramatem Rybí krev  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.