Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Největší jedlík na jihočeském Borůvkobraní snědl sedmadvacet knedlíků

V jihočeských Borovanech dnes největší jedlík za půl hodiny snědl 27 kynutých knedlíků politých borůvkovou omáčkou - žahourem. Je to o dva víc než loni. O titul krále borůvkových knedlíků se na festivalu Borůvkobraní utkalo 41 soutěžících, stejně jako loni zvítězil Josef Voharčík ze Žirovnice na Pelhřimovsku. Akci navštívilo za dva dny asi 11 tisíc lidí.

Rekord soutěže nepadl, zatím nejlepší výsledek z roku 2010 představuje 33 knedlíků. To byly ale knedlíky menší. Mezi ženami vyhrála Irena Janurová, zvládla 13 knedlíků. Při soutěži se snědlo 468 knedlíků, dohromady jich připravily kuchařky na Borůvkobraní asi osm tisíc.

Nejvzdálenějším soutěžícím z České republiky byl Roman Outlý z Litovle na Hané, z největší dálky přijel muž z USA, z Chicaga. Jedlíci soutěžili kvůli dešti ve školní jídelně, kde se ozval třeba pokřik Ukaž, že jsi jedlík, vsuň tam ještě knedlík. Počasí návštěvníky neodradilo. „Lidé, kteří mají naplánováno jet na Borůvkobraní, přijedou i tak,“ řekla organizátorka Magdalena Hluštíková. Na akci míří zájemci z celé republiky, z Krkonoš, Ostravy či Brna.

Na koláče a knedlíky padla asi tuna a půl borůvek, celkem byly na Borůvkobraní letos potřeba tři tuny čerstvých borůvek. Letos jich kolem Borovan bylo méně, sběrači museli popojet k Třeboni i Suchdolu nad Lužnicí. Do prodeje šlo 900 sazenic kanadských borůvek.

Rostliny, jimž se říká i černé jahody, jsou hlavním lákadlem. „Je to zdravá plodina z lesa a na Borovansku se tím lidé živí možná přes sto let. V kronice jsme četli, že už v roce 1916 se tady pět obchodníků živilo prodejem borůvek do Vídně a dostávali 60 haléřů za kilo, o polovinu víc než tady, a že dobrý sběrač nasbírá 16 kilo borůvek za den, to pořád platí,“ řekla Hluštíková.

Autoři | Foto boruvkobrani.cz

Štítky zábava, gastro, Borovany, Borůvkobraní, knedlík, omáčka, borůvka, okres Pelhřimov, Žirovnice, koláč, jahoda, Chicago, Litovel, Haná, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší jedlík na jihočeském Borůvkobraní snědl sedmadvacet knedlíků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.