Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Oprava letohrádku Bellarie omezí provoz otáčivého hlediště v Krumlově

Památkáři zahájí v roce 2020 tříletou opravu letohrádku Bellarie u otáčivého hlediště v Českém Krumlově za zhruba 50 milionů. Práce v letech 2021 a 2022 zčásti omezí produkci Jihočeského divadla, hlavně odpolední představení. Ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek řekl, že kdyby divadelníci nemohli využívat letohrádek jako zázemí, omezení by se dotklo všech představení na točně a nevyplatilo by se tam hrát.

Příští rok by podle ředitele jihočeských památkářů Petra Pavelce měla scéna odehrát všechna plánovaná představení, v dalších dvou letech bude zřejmě provoz kvůli opravě omezený. „Jednáme s divadlem, že příští rok na podzim, až skončí divadelní sezona, začne rekonstrukce a budeme muset velice pečlivě zvažovat kroky stavebních technologií souběžně s produkcí divadla. Některé věci budou bolestivé, například odpolední představení: V době letní sezony, kdy jsou pro nás optimální technologie mokrého procesu, demontáže kamenných schodišť, tam bude muset divadelní provoz ustoupit. Chceme ale s firmami jednat, aby večerní a noční představení nebyla ohrožena," řekl krumlovský kastelán Pavel Slavko.

Ředitel divadla Lukáš Průdek řekl, že o harmonogramu prací v Bellarii se bude ještě jednat. „Bez zázemí nejsme schopni divadlo provozovat, rozhodně ne v takovém množství. Když nám zbude jen 20 (hracích) večerů, je točna v tu chvíli ztrátová a ekonomicky to vůbec nedává smysl, levnější by bylo vůbec nehrát," řekl Průdek.

Letos divadlo odehrálo v zámecké zahradě 96 představení. Z toho bylo 29 odpoledních, tržby z nich činily asi sedm milionů. Kdyby je nemohlo uvádět v Krumlově, hledalo by jiný prostor. Tam by ale hrálo jiné rodinné tituly - pro točnu vznikají na míru.

Náměstek českobudějovického primátora Juraj Thoma (Občané pro Budějovice) řekl, že 29. října je kvůli opravě Bellarie schůzka u ministra kultury Lubomíra Zaorálka. „Počkáme si, s čím památkáři přijdou a jak se dohodneme. Předtím je zbytečné spekulovat, nemám v ruce žádnou dohodu o tom, jak to bude," řekl Thoma.

Opravovat se budou nástěnné malby, černá kuchyně, ale i okna a dveře

V letohrádku v zámecké zahradě se budou restaurovat nástěnné malby, černá kuchyně, přípravna, výtahy včetně mechanismu takzvaného kouzelného stolečku i štukatérská výzdoba umělé jeskyně. Památkáři opraví i okna, dveře, podlahy, šindelovou krytinu včetně nového nátěru v zelené barvě, fasádu, zrestaurují a pozlatí kovové zábradlí, obnoví i cesty či trávníky.

Točna přináší Jihočeskému divadlu čtyři pětiny tržeb, které jsou 54 milionů korun ročně. Na otáčivé hlediště letos přijelo 58 863 diváků, tržby z prodeje vstupenek vzrostly oproti minulé sezoně o 15 procent na 43,3 milionu Kč. Od roku 1958 navštívilo točnu 2,4 milionu diváků.

Autoři | Foto Wolfgang Sauber

Štítky Otáčivé hlediště, divadlo, Český Krumlov, letohrádek Bellarie, letohrádek, představení, hlediště, Jihočeské divadlo, Juraj Thoma, Lubomír Zaorálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava letohrádku Bellarie omezí provoz otáčivého hlediště v Krumlově  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.