Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihočeskému divadlu se loni dařilo. Návštěvnost představení přesáhla 88 procent

Jihočeské divadlo zakončilo loňský rok s pozitivními čísly. Podle ředitele Lukáše Průdka je to díky tomu, že se podařilo udržet většinu nákladů v plánované výši, snížily se náklady na realizaci Boudy nebo se zvýšily tržby z prodeje vstupenek. Pomohla ale také mimořádná dotace od Jihočeského kraje.

Rok 2019 zakončilo divadlo se zlepšeným hospodářským výsledkem ve výši 566 tisíc korun. Od města České Budějovice, které je zřizovatelem divadla, dostalo na provoz o 700 tisíc víc než v roce 2018, celkem 110 712 000 korun. Jihočeský kraj poslal divadlu, díky mimořádné dotaci 10 milionů korun, celkem 13,5 milionu. Divadlo zároveň zdvojnásobilo příjmy od sponzorů na necelé čtyři miliony. Z ministerstva kultury dostalo v minulém dotaci 12,5 milionu korun, jak uvádí ministerstvo na webu.

„Většinu nákladů se nám podařilo udržet v plánované výši. Mimo to se podařilo snížit náklady na realizaci divadelního areálu Bouda na konečné 4 miliony korun,“ uvedl ředitel divadla Lukáš Průdek.

V roce 2019 připravilo divadlo 18 premiér a několik mimořádných projektů spojených se stoletým výročím. Jednou z největších akcí byl Divadelní areál Bouda, který tři měsíce na Mariánském náměstí připomínal plány ze 60. let 20. století na novou divadelní budovu. Dále třeba pražská přehlídka Jižní spojka neho kniha Po stopách Jihočeského divadla.

Návštěvnost představení byla v loňském roce přes 88 procent a prodáno bylo 121 707 vstupenek. Zhruba čtyři pětiny tržeb přináší divadlu točna v Českém Krumlově. Scéna tam loni přilákala 58 863 diváků, meziročně o 2631 víc.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Jihočeské divadlo, hospodaření, rekapitulace, divadlo, dotace, Jihočeský kraj, Ministerstvo kultury České republiky, České Budějovice, představení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeskému divadlu se loni dařilo. Návštěvnost představení přesáhla 88 procent  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.