Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Boršovský masakr si obec připomene střelbou ze vzduchovek

PR článek

V letošním roce si 20.června Boršov nad Vltavou připomene 400 let od jedné z nejbrutálnějších událostí v historii obce. V roce 1620 v den, kdy se naši předci chystali na procesí u příležitosti svátku Božího těla 18. června, přepadl Boršov oddíl uherských žoldáků pod velením Nikolause z Eckersteinu. Uherští vojáci v červených uniformách se zakřivenými šavlemi se činili: faráře rozsekali před oltářem, v kostele a v obci pobili okolo pěti desítek vesničanů, vyplenili kostel, vypálili ves.

Uherským žoldákům velel generál dělostřelectva Petr Arnošt Mansfeld, generál českých stavů, který byl pověřen udělením štráfu městu Budějovice, které stálo na císařské straně. Budějovice se mu potrestat nepodařilo, a tak ten budějovický štráf odskákaly sousední obce: Rožnov, Roudné, Planá Homole, Boršov, Zlatá Koruna …

Vraždění, mučení, vypalování a drancování byly průvodním jevem pro nás dnes těžko pochopitelného válečného konfliktu trvajícího třicet let, ve kterém nešlo o nic menšího než o víru pravou, a tak se do sebe pustili katolíci a evangelíci. O masakru informoval český exulant, spisovatel a historik Pavel Skála ze Zhoře (1583-1640). Emigroval do Saska, kde sepsal Historii církevní na více než 16000 stranách.

Pro venkovany, obyvatele Čech bylo úplně jedno, zda vojáci hájili barvy císaře, českých stavů, katolíků či evangelíků, výsledek byl vždycky stejný, masakr podle ustáleného dobývacího vzorečku: nepozorovaně zapálit jedno stavení – lidé se sbíhají k ohni – jsou obklíčeni vojáky – vybraný jedinec je brutálně zabit (zabiješ jednoho, vyděsíš deset tisíc…) – paralyzovaní lidé jsou mučeni, aby odevzdali majetek…

Tuto událost si obec připomene v sobotu 20.června 2020 soutěží ve střelbě ze vzduchovek v lomu kousek od jezu v Březí na levém břehu Vltavy. Vedle široké veřejnosti (soutěžit budou dospělí i děti) jsou pozváni i starostové tehdy před 400 lety zničených obcí. Soutěž pod heslem Never more – nikdy více pojmenovali Boršovský masakr.

Střelecké soutěži bude ve stejný den předcházet závod paddleboardů Zlatka-Boršov, závod plný adrenalinu a romantiky na nejkrásnějším úseku vodácké Vltavy. Voda plná peřejí, rozválených jezů, vorových propustí, s němými svědky historie v podobě kláštera Zlatá Koruna, třísovského oppida,  hradu Dívčí Kámen a torza hradu Maškovec nebo Kotek.

Každý účastník obou závodů dostane originální pamětní medaili a účastníci každé soutěže budou slosováni o čtyři letenky na balonový vyhlídkový let.

V pátek před závodní sobotou přivítáme léto při již tradičním Vítání prázdnin na Farské zahradě s hudbou, prasátkem a pivem z minipivovaru.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Boršov nad Vltavou, akce, Boršovský masakr, Boršov, soutěž, Zlatá Koruna, České Budějovice, Vltava, Pavel Skála, Rožnov, Roudné, Homole

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Boršovský masakr si obec připomene střelbou ze vzduchovek  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.