Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Jindřichově Hradci vystavili vzácné kameny, smírčí kříže i náhrobky

Téměř 40 kamenných desek se smírčími kříži, ozdobná ostění oken a dveří či náhrobky nabízí nová expozice, kterou tento týden otevřelo Muzeum Jindřichohradecka. Vzácností je kámen zvaný schalenstein, jenž sloužil jako svícen a v Česku se dochovaly dva. Stálá výstava je v nově opraveném a dosud nepřístupném sklepení jezuitského semináře.

Expozice představuje ve dvou sklepních místnostech téměř 40 předmětů ze sbírek muzea. Jsou to kamenné desky se smírčími kříži, střílny, desky s českými a německými nápisy, ozdobná kostelní i domovní ostění oken a dveří, závaží s kovovými oky, kostelní pokladnička, náhrobky a jejich torza, kříže či torza kamenných ploten z Urbanova mostu ve Zbuzanech.

Zajímavostí jsou tympanony, které byly nad vchody církevních staveb. "Je to trojúhelníková reliéfní výplň nade dveřmi, bývá i ve štítu. Hodně vzácný tympanon je ten, kde je uprostřed Kristus a z každé strany postava, která se naklání k jeho rukám," řekla Pavla Míchalová z muzea.

Za unikát označila takzvaný schalenstein, kámen, který má v sobě čtyři prohlubně a sloužil jako svícen. Zatímco třeba v Německu je jich hodně, v Česku se podle Míchalové našly pouze dva. "Ten náš je asi z 15. století a pochází z jednoho kostelů v Jindřichově Hradci," uvedla.

Expozice přiblíží i práci kameníků od konce 14. do poloviny 19. století. U některých předmětů muzejníci vypátrali, odkud kameny jsou, a to, jak se do sbírek dostaly. Zájemci tak poznají příběh kostela sv. Alžběty, smírčích kamenů či tragický osud Urbanova mostu, jejž 19. května 1801 vážně poničil největší požár v Jindřichově Hradci.

Kameny sbírá muzeum od svého vzniku v roce 1882. Zatím je návštěvníci vidět nemohli, vyjma smírčího kříže, který byl v gotické části expozice Město pánů z Hradce. Kolekci dalo muzeum dohromady i v sepětí s 800 lety od první zmínky o jindřichohradeckém panství.

V červenci a srpnu mělo muzeum srovnatelnou návštěvnost s minulými lety, kolem 6000 lidí. Pokles zaznamenalo na jaře, v souvislosti s koronavirem.

Zřizovatelem Muzea Jindřichohradecka je Jihočeský kraj. Letos mu dal provozní příspěvek 18,8 milionu Kč. Ve sbírkách má muzeum přes 60 tisíc předmětů. Loni ho navštívilo přes 76 100 lidí, jak uvádí výroční zpráva.

Autoři | Foto Muzeum Jindřichohradecka

Štítky ČR, muzea, J.Hradec, Jindřichův Hradec, muzeum, Muzeum Jindřichohradecka, Česko, výstava, Zbuzany, okno, Německo, svícen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jindřichově Hradci vystavili vzácné kameny, smírčí kříže i náhrobky  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.