Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Prachatické muzeum vrací návštěvníky na přelom 19. a 20. století. Nová výstava se zaměřuje na jihočeskou secesní módu

PR článek

Krásné časy… To bude možná první myšlenka, která vám probleskne hlavou, když v Prachatickém muzeu navštívíte novou výstavu se všeříkajícím názvem Secesní móda. Naleznete na ní dámské šaty, živůtky, kabátky, společenské pelerínky, spodničky, korzety, klobouky, rukavičky, boty, kabelky, hřebínky, opasky, bižuterii… zkrátka vše, co nosily dámy z jihočeských měst na přelomu 19. a 20. století.

Prachatické muzeum je otevřeno denně. Od úterý do neděle od 9 do 17 hodin, v pondělí od 10 hodin. Od října do prosince je otevřeno od úterý do neděle od 10 do 16 hodin, v pondělí je zavřeno.

„Exponáty máme zapůjčené z jihočeských muzejních sbírek, takže předpokládáme, že většina šatů skutečně z jihu Čech pochází. Výstava prezentuje módu menších měst, návštěvníci uvidí modely z období 1890 až 1918,“ uvádí kurátorka Petra Richterová.

Zajímavostí například je, že je zde k vidění hned několik svatebních šatů, byť tak na první pohled nevypadají. „Často jsou třeba šedé. Bílá není historicky nutně barvou svatebních šatů, vždycky se však dělaly ve světlých barvách. Svatební šaty byly šité tak, aby se daly nosit celý život. Je třeba si uvědomit, že takto honosných kousků měly ženy doma minimum, pokud nebyly vyloženě bohaté. Většinou jeden, maximálně dva,“ dodává Petra Richterová.

Ačkoliv se může zdát, že výstava cílí právě na ženy, není tomu tak. Expozice obecně potěší každého, kdo se zajímá o historii. Nabízí jedinečné okénko do přelomu 19. a 20. století, kam se možná nedokážeme fyzicky vrátit, ale v Prachaticích můžeme alespoň krapet nasát tehdejší atmosféru. „Těší nás, že o výstavu projevují zájem i muži. Je to tak správně, protože je určena skutečně všem,“ usmívá se Petra Richterová, která by do budoucna ráda navázala s výstavou zaměřenou na pánskou módu. „Představuje však oříšek, protože v muzeích není tolik zastoupená. Byla bych ráda, kdyby se podařilo ji jednou dát dohromady, v nejbližších letech to ale nepředpokládám. Bude to náročná práce.“

Mimochodem aktuální výstava, která se nachází v přízemí, prvním a druhém patře Prachatického muzea, zabrala zhruba rok. Je promyšlená do detailu, takže si návštěvníci přijdou na své. Ostatně přesvědčte se sami – čas máte až do konce letošního roku, přičemž otevřeno je denně.

A pokud vám jedinečný průřez secesní jihočeskou módou nebude stačit, určitě si prohlédněte i další expozice, které Prachatické muzeum nabízí. Přehled je tady.

Muzeum se nachází přímo na prachatickém náměstí, kde je také parkoviště.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Prachatice, muzeum, výstava, Prachatické muzeum, móda, svatební šaty, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prachatické muzeum vrací návštěvníky na přelom 19. a 20. století. Nová výstava se zaměřuje na jihočeskou secesní módu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.