Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Vřelé publikum a inspirativní město, shodují se umělci. Mezinárodní hudební festival v Krumlově uzavřel koncert filharmonie

PR článek

29. ročník tradičního Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov je minulostí. Tři týdny plné hudby zakončil Ivo Kahánek Šostakovičovým Koncertem pro klavír, trubku a smyčcový orchestr č. 1 c moll, op. 35 za doprovodu nejvýznamnějšího českého tělesa České filharmonie. Ta v druhé půli zahrála Dvořákovu symfonii č. 8. Nejstarší český orchestr vystoupil v Českém Krumlově po 16 letech.

„Jsem spokojený s tím, jak jsme se na jaře rozhodli. Tedy festival nezrušit, ale zrealizovat v jiném termínu. Myslím, že se 29. ročník zapíše do naší dlouhé historie. Byl totiž úplně jiný. Koncerty se konaly v interiérech, některé jsme vysílali živě, umělci pocházeli pouze z tuzemska. Všechno bylo jinak. Přes všechny starosti a dramaturgické změny našeho rozhodnutí nelituji. Věřím, že lidé ocenili, že jsme to nevzdali. V kultuře to nemůžeme vzdávat, protože bez kultury by byl život poloviční,“ hodnotí letošní ročník prezident festivalu Jaromír Boháč.

Uspořádat v dnešní době festival? Odvážné

Mezinárodní hudební festival navštívili i zástupci partnerů. „Jsem rád, že jsem na festivalu mohl být a že se mohu poklonit za to, co se událo. A to nejen letos, ale za celých 29 let. Organizátoři i v této nejednoduché době dokázali uspořádat opětovně úžasný festival. Nejen ve smyslu hudby, scenérie, ale každého detailu. Děkuji jim za to, co dělají,“ říká Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy.

Mezinárodní hudební festival se konal i za podpory Českého Krumlova. Starosta města Dalibor Carda si nenechal několik koncertů ujít. „Velmi mě překvapil Pavel Černoch – úžasný projev, nádherný orchestr. Celé vystoupení působilo charismaticky. Potěšilo mě, že čeští umělci dokázali plně nahradit zahraniční umělce, a že hudba v provedení českých umělců a orchestrů byla skvělá. Letošní ročník považuji za velký heroický výkon pořadatelů, že se odvážili festival odložit do jiného termínu. Prokázali tím odvahu a hrdinství. Český Krumlov a mezinárodní hudební festival k sobě neoddělitelně patří a já budu rád, když budu moci jako starosta doprovázet jubilejní 30. ročník.“ 30. ročník Mezinárodního hudebního festivalu se bude konat od 16. července do 7. srpna 2021. Vstupenky budou v prodeji od prosince.

Umělci se shodují – atmosféra v Českém Krumlově je neuvěřitelná

Závěr festivalu patřil České filharmonii, jejímu šéfdirigentovi Semjonu Byčkovi a klavíristovi Ivu Kahánkovi. Interpreti byli unešení z reakcí publika i samotného Českého Krumlova. „Atmosféra byla ohromná. Na festivalu jde cítit, že má tradici. Kromě toho jakákoliv hudba v kulisách takového inspirativního města, jako je Český Krumlov, nemůže být jiná než výjimečná,“ říká klavírista Ivo Kahánek, který se na festivalu představil poprvé.

Podobné pocity měl i šéfdirigent a hudební ředitel České filharmonie Semjon Byčkov. „Když jsem přijel do města a spatřil jsem jeho krásu… Je to klenot uprostřed Evropy. A právě město samotné vytváří tu správnou atmosféru. Navíc nám publikum dalo zažít vřelou odezvu na náš koncert, ze které bylo cítit, že šla opravdu od srdce. A to je to, pro co žijeme. Závěrečný koncert byl mým prvním v Českém Krumlově a doufám, že ne posledním.“

Díky festivalovým návštěvníkům se opraví klavír v umělecké škole pro nevidomé

Mezinárodní hudební festival spolupracuje se Základní uměleckou školou Jaroslava Ježka už několik let. Každoročně jde výtěžek z prodeje festivalových programů a pět korun z každé prodané vstupenky na konkrétní věc. Letos se vybralo 18 500 korun, za které se zrenovuje piano značky Petrof. „Vyučovat v hudbě nevidomé děti je velmi tvrdá práce. Proto oceňujeme, najde-li se silný partner, který nám podá pomocnou ruku. A tím se stal právě českokrumlovský festival. Je nám velkou ctí s ním spolupracovat,“ Miroslav Tengler, ředitel ZUŠ Jaroslava Ježka v Praze.

Ohodnoť článek

Štítky Mezinárodní hudební festival, Český Krumlov, kultura, hudba, hudební festival, festival, koncert, orchestr, Česká filharmonie, klavír, Ivo Kahánek, Jaroslav Ježek, Semjon Byčkov, Karel Havlíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vřelé publikum a inspirativní město, shodují se umělci. Mezinárodní hudební festival v Krumlově uzavřel koncert filharmonie  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.