Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V Českém Krumlově bude letos tak trochu jiný advent

PR článek

Mikulášská nadílka, Medvědí i Psí Vánoce, Živý betlém, vánoční trhy, andělský průvod městem, řada koncertů a akcí se spoustou návštěvníků. Tak byli obyvatelé a návštěvníci zvyklí užívat si tradiční krumlovský advent a Vánoce. Letošní advent bude v Českém Krumlově stejně jako na jiných místech naší republiky i ve světě vypadat poněkud odlišně – bude mnohem komornější, bez větších kulturních akcí. Pohádková atmosféra svátečně vyzdobeného Krumlova snad přesto potěší všechny návštěvníky.

Český Krumlov, tak jako jiná města v Česku, zrušil vzhledem k platným opatřením kulturní program Adventu a Vánoc. „Tradiční akce o adventních nedělích přilákaly na náměstí Svornosti tisíce návštěvníků a letos je samozřejmě nebude možné uskutečnit. O zachování sváteční atmosféry města se budeme snažit pomocí vánoční výzdoby. Na náměstí budou připraveny i stánky vánočního trhu pro případ, že by se omezení v průběhu adventu trochu uvolnila a byl umožněn jejich provoz. Kulturní program o adventních nedělích nechceme opustit úplně, ale pokusíme se jej natočit a zprostředkovat divákům alespoň prostřednictvím webu. Je to sice provizorní řešení, ale věřím, že alespoň trochu přispěje ke sváteční atmosféře, kterou bychom si všichni přáli,“ sdělil starosta Dalibor Carda.

V Městském divadle Český Krumlov vznikne na několik dní televizní studio, kde bude natočen adventní program. Bude se jednat o moderovaná pásma hudby a mluveného slova, jejichž účinkujícími budou krumlovské osobnosti a hudebníci. Premiéra každého dílu proběhne vždy o adventní neděli v 17 hodin na sociálních sítích a webu města a ve vysílání JČ1 – Televize jižní Čechy, která je partnerem projektu a zajišťuje natáčení. Poté bude program reprízován i v následujícím týdnu až do premiéry dalšího dílu o následující adventní neděli.

„Chtěli bychom alespoň částečně zachovat podobu adventních akcí z náměstí Svornosti, kdy o první adventní neděli rozsvěcíme vánoční strom za účasti pana starosty a krumlovského preláta. I každá následující adventní neděle bude mít své specifické téma. Výhodou je i možnost sáhnout do archivu a zavzpomínat na předchozí ročníky. O hudební vstupy se postarají krumlovští muzikanti s vánočním repertoárem a na Štědrý den bychom chtěli do televizní podoby přenést program s názvem Nesem vám písničky, v němž krumlovští muzikanti nadělují své hudební dárky občanům města. V současné době finalizujeme scénáře jednotlivých dílů a oslovujeme účinkující a hosty a jsme rádi, že můžeme alespoň touto formou přispět k sváteční atmosféře města. Chtěl bych poděkovat radě města, televizi JČ1 a zvukovému mistru Karlu Dřínkovi, stejně jako kolegům divadelníkům a hudebníkům za jejich spolupráci,“ uvádí za organizátory Jan Vozábal z Městského divadla.

Dominantou vánoční výzdoby je vánoční strom na náměstí Svornosti, při jehož instalaci zažili pracovníci městských lesů horké chvilky. Prvně přivezenému smrku z Vyšného bohužel prasknul při usazování kmen. Z bezpečnostních důvodů musel být proto rozřezán. Na náměstí ale zůstane i tak, jenom v jiné podobě, jeho větve poslouží k výzdobě stánků na adventním trhu. Napodruhé usazování stromu už klaplo. Na náměstí se tak vyjímá 28letý 11metrový smrk ztepilý z plantáže městských lesů.

Pořadatelé:
město Český Krumlov, Českokrumlovský rozvojový fond, Městské divadlo Český Krumlov, Destinační management Český Krumlov Region, Sdružení cestovního ruchu Český Krumlov
Celoroční generální partner:
Budějovický Budvar, n. p.
Hlavní partner:
Schwan Cosmetics CR, s. r.o.
Partneři:
IRO stavební s.r.o.
Eurovia
S a M silnice a mosty a.s.
Mediální partneři:
Českokrumlovský deník, JČ1 – Televize jižní Čechy

Vedle vánočního stromu bude instalován betlém, který je dílem studentů a učitelů Střední umělecko-průmyslové školy sv. Anežky České. Náměstí zdobil poprvé v loňském roce. Ze stejné tvůrčí dílny pochází i další betlém umístěný na Klášterním dvoře.

Na náměstí bude umístěno 10 stánků vánočního trhu, jehož pořadatelem je Sdružení cestovního ruchu Český Krumlov. „Stále se nevzdáváme naděje, že v průběhu adventu bude možné stánky otevřít. Máme připraven půl napůl gastronomický a tradiční vánoční sortiment. Pokud by situace neumožnila otevření stánků, budou sloužit alespoň pro dokreslení atmosféry města,“ uvedl předseda sdružení Martin Lobík.

O vánoční dobroty ale v Krumlově rozhodně návštěvníci ochuzeni nebudou, o to se postarají místní restauratéři a kavárníci. Již od října má více než dvacítka statečných otevřená výdejní okénka, která i v době adventu dozajista provoní krumlovské ulice cukrovím a jinými vánočními pochoutkami. Řada z nich své dobroty po Krumlově a blízkém okolí také rozváží, takže si chutě a vůně Vánoc můžete užít i z pohodlí domova. Seznam okének, jejich provozní dobu a vánoční nabídka bude aktualizována na níže uvedených webových stránkách.   

Ani letos nebudou děti ochuzeny o možnost zaslání dopisu Ježíškovi. Schránka Ježíškovy pošty bude umístěna na zvoničce na náměstí Svornosti od první adventní neděle 29. listopadu 2020 do třetí adventní neděle 13. 12. 2020.

Z tradičních akcí zůstanou v programu také oblíbené Psí Vánoce, byť trochu v jiné podobě. Veřejnost může činnost českokrumlovského útulku podpořit finančním příspěvkem na účet č. 19–221241/0100, VS: 9619000001. Dárky pro chlupáče bude možno donést kdykoli od pondělí do neděle  od 8 do 16 hodin, vždy však po telefonické dohodě s pracovníky útulku (tel. 606 640 507).

Organizátoři adventu také věří, že se podaří uskutečnit rozdávání Betlémského světla. Českokrumlovští skauti plánují tuto aktivitu na sobotu 19. prosince na nádvoří Regionálního muzea. Termín bude ještě potvrzen.

Vývoj situace nelze předpokládat, ale je možné, že bude během adventu povoleno otevření kulturních institucí a gastronomických provozů, případně i konání menších kulturních akcí. V takovém případě bude město o aktuální nabídce informovat prostřednictvím svých informačních kanálů.

Aktuální informace budou k dispozici na stránkách www.krumlov2020.cz

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Český Krumlov, advent, program, Vánoce, vánoční trhy, televize, vánoční stromek, Česko, Ježíšek, Anežka Česká, Jihočeský kraj, Budějovický Budvar, ČESKOKRUMLOVSKÝ ROZVOJOVÝ FOND, spol. s r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Českém Krumlově bude letos tak trochu jiný advent  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.