Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeská filharmonie chystá první koncerty, venku a zdarma

Jihočeská filharmonie začne příští týden znovu pořádat koncerty. První budou venku, v Českých Budějovicích a v Hluboké nad Vltavou. V létě vystoupí orchestr na Mezinárodním hudebním festivalu v Českém Krumlově i přehlídce Třeboňská nocturna. Koncem června nastoupí k tělesu nový šéfdirigent, Miran Vaupotić z Chrovatska, nahradí Jana Talicha.

První koncerty budou 2. až 4. června, přesné termíny závisí na počasí. Hudba zazní v Českých Budějovicích na Piaristickém náměstí, Sokolském ostrově a v Hluboké nad Vltavou. „Rozhodli jsme se, že půjdeme ven tak, jako jsme to udělali loni a osvědčilo se nám to. Zadarmo zahrajeme lidem na třech místech, odlehčený program, ale klasický; bereme to vážně, není to žádná parodie na hraní," řekl ředitel filharmonie Otakar Svoboda.

Přes léto se orchestr s 39 hráči představí v Krumlově či Třeboni. Připravuje i svůj festival Jihočeská intermezza, na zámcích Nové Hrady nebo Kratochvíle. Na podzim pojede na zájezd do Chorvatska, příští rok zřejmě do Jižní Koreje a Ruska.

V květnu skončila přestavba hlavního sálu orchestru, což je budějovická koncertní síň v bývalém kostele svaté Anny. Změnila se akustika, zmizel balkon, firma opravila varhany, vyměnila vzduchotechniku. Počet míst klesl z 213 na 180. V síni vznikne i nahrávací studio. Náklady byly 37 milionů korun. Sál chce Svoboda otevřít v září slavnostním koncertem, kde by měla hostovat americká jazzová zpěvačka a držitelka Grammy Cécile McLorin Salvantová.

Loni a letos natočila filharmonie přes 20 koncertů, které vydala v edici Covid. Nahrávky rozdává abonentům, kteří kvůli koronaviru přišli o program běžné sezony. Zatím si je vyzvedlo kolem 300 z nich.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ilustrační foto/ Jihočeský filharmonie

Štítky filharmonie, kultura, koncert, Jihočeská filharmonie, orchestr, Jan Talich, České Budějovice, Český Krumlov, Hluboká nad Vltavou, Otakar Svoboda, hudební festival, Cécile McLorin Salvant, Piaristické náměstí, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská filharmonie chystá první koncerty, venku a zdarma  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.