Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Netflix sází na postapokalyptické sci-fi thrillery a příběh jeleního chlapce, HBO na terapii

S blížícím se příchodem letních prázdnin se nabídka streamovacích služeb zužuje, uplynulý týden však i přesto nabídl dvě novinky, které spojuje téma postapokalyptické budoucnosti, které ovšem každá z nich vykresluje odlišně. HBO pak přidává pokračování seriálu v Odborné péči, jehož českou verzí je Terapie.

Sweet tooth: Chlapec s parožím

Komiksové seriály jsou už pár let populární záležitostí. Ne každý z nich má ale v roli charismatického superhrdinu, jiné si musí vystačit s jinou hlavní postavou. Například s malým chlapcem, který je napůl jelen. A má parohy.

Osmidílný fantasy seriál Sweet Tooth: Chlapec s parožím se odehrává v době, kdy svět zastihne velká nebezpečná pandemie. Jelení chlapec se pak přidá k partě dalších podobných lidí a hybridních dětí a hledá odpovědi na otázku, kdo vlastně je. Po cestě ale čelí nástrahám a padouchům, kteří jej považují za stvůru a pokouší se jej zabít.

Jakkoliv to zní podivně a absurdně, jde v podstatě jen o koncept, kdy se lidé, kteří jsou nějakým způsobem jiní, bojí a hledají si svou komunitu a přejí si nemuset se ukrývat před postapokalyptickým světem. Dost možná má seriál nějaká filozofický podtext, ale divák stejně vidí jen malého chlapce a přemýšlí, proč zrovna parohy. Proč?

Teenagerům, kteří na podobných seriálech ulítávají, se asi Sweet Tooh: chlapec s parožím zavděčí, ale i tak jde jen o další z průměrných netflixovských fantasy seriálů, kterému v popularitě pomůže pouze to, že má nálepku „produkce: Robert Downey jr.“ – který však v chlapci s parožím stejně nehraje, ale aspoň epizodní rolička by řadu diváků donutila pustit si více než trailer. I tak si ale tuto temnou pohádku mladší ročníky užijí.

Sweet Tooth. Zdroj: Netflix

Probuzení

Dezorientace. Halucinace. Hysterie. Vypnutá elektřina na celém světě a nemožnost spát. Lidé panikaří a snaží se vrátit věci zpět do normálu. Bývalá vojenská důstojnice v podání Giny Rodriguez možná našla řešení. Řešením by ovšem byla její dcera, kterou by někteří klidně obětovali. Její matka ji však nedá.

Nadějný námět pohřbívá béčkový scénář a Probuzení je jen dalším sci-fi thrillerem z Netflixu, na který si za pár týdnů nikdo nevzpomene. Film by si mohl vyhrát s možnou apokalypsou nebo hledáním léku, nic takového se však neděje, a i přes to, že postavy ve filmu spát nemohou, pravděpodobnost, že u něj usnete vy, je velká.

Název Probuzení působí, že jej někdo přeložil bez znalosti kontextu, jelikož jak dívka tak ostatní jsou pořád vzhůru (tedy „Awake“), ale vzhledem k tomu, že si na snímek moc lidí nevzpomene, tak je to vlastně trošku jedno.

Probuzení mohlo následovat úspěšný Bird box, který ač je také z produkce Netflixu, se mohl opírat o kvalitní scénář a herecké výkony. Takže jestli vás zaujal popis filmu, ale rádi byste z něj měli i nějaký kulturnější zážitek, sáhněte spíše po Bird box, nebo můžete vyrazit do kina na Tiché místo: Část II, které má zatím podobně pozitivní ohlasy jako první díl.

Awake. Zdroj: Netflix

V odborné péči

Není tomu dávno, co byl v Česku populární seriál Terapie s Karlem Rodenem v roli psychologa, který se každý den v týdnu snaží pomoct jednomu ze svých pacientů. Nejedná se ovšem o původní český seriál, myšlenka je z ciziny a v USA právě běží čtvrtá řada seriálu V odborné péči, kterou můžete sledovat na HBO GO.

Nová řada přichází také s novou terapeutkou, kterou ztvárnila Uzo Aduba známá především ze seriálu Orange is the New Black. Ta se snaží pomoct trojici svých pacientů, z nichž každého trápí jiné problémy. A samozřejmě i ji pronásledují vlastní démoni, se kterými se musí vypořádat. S pokročilou dobou si seriál bere na paškál témata jako je pandemie, nebo významné kulturní a sociální konflikty ve společnosti posledních let. Empatická terapeutka řeší, jak se tyto věci podepsaly na jejích pacientech, ale i na ní samotné.

Každý díl tohoto psychologického dramatu má do půl hodiny, což je příjemná stopáž, díky které sezení svižně utíkají. Zajímavý je i samotný koncept. Kdyby vás však i přesto V odborné péči nenalákalo a fandíte spíše české tvorbě, sáhněte po neméně kvalitní již zmiňované Terapii, která taktéž řeší osudy pacientů, z nichž se v nejednom poznáte.

In treatment. Zdroj: HBO MAX

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky Netflix, seriál, film, tipy, HBO, science fiction, thriller, Robert Downey Jr., Gina Rodriguez, Karel Roden, HBO Max, USA, Holky za mřížemi, HBO Go

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Netflix sází na postapokalyptické sci-fi thrillery a příběh jeleního chlapce, HBO na terapii  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.