Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Festival v Českém Krumlově nabídne Dominga i symfonii Dana Browna

Symfonie, kterou složil spisovatel Dan Brown, zahájí 31. července program ve festivalové zóně při 30. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu (MHF) Český Krumlov. Zóna je jednou z novinek. Hlavní program MHF začne 4. září, kdy vystoupí operní pěvec Plácido Domingo. Festival potrvá do 18. září, vstupenky se prodávají dobře.

Festival přesunuli pořadatelé kvůli koronavirovým opatřením z července a srpna na září. Včetně festivalové zóny nabídne 16 koncertů v pěti prostředích. Zahájí ho operní koncert s Domingem, který se do Českého Krumlova vrací po deseti letech. Spolu s ním vystoupí pěvkyně Adriana Kučerová a Štěpánka Pučálková. „Zahájení považuji za splnění krásného slibu. Po koncertě v roce 2011 jsme si slíbili, že když bude (Domingo) zdravý, přijede na 30. ročník. Slib se podařilo splnit," řekl prezident festivalu Jaromír Boháč.

Novinkou bude festivalová zóna v Pivovarské zahradě. Otevře 31. července, kdy v české premiéře zazní Wild Symphony od autora bestsellerů Dana Browna. Symfonii zahraje Jihočeská filharmonie, Brown při ní bude číst on-line ze stejnojmenné knihy určené dětem.

Zóna nabídne i devět filmů, koncerty klasické i populární hudby, deskové hry nebo cvičení. Vstupné, vyjma Browna, bude zdarma. „Festivalová zóna přinese příznivý řád do (kulturního) podnikání ve městě, budou jasně daná pravidla. Loni byla koncertní sezona v létě velmi chaotická," řekl krumlovský starosta Dalibor Carda (SN-Město pro všechny). Náklady na zónu jsou 1,5 milionu korun.

Na MHF dál přijedou jazzový bubeník Billy Cobham, pěvec Adam Plachetka či houslistka Leticia Moreno. Komorní koncerty připraví Heroldovo či Škampovo kvarteto. MHF dá prostor i mladým umělcům, letos vystoupí finalisté televizní show Virtuosos V4+. Festival připomene i výročí Antonína Dvořáka, Wolfganga Amadea Mozarta nebo Antonia Vivaldiho. Hrát se bude v Pivovarské zahradě, zámecké jízdárně, Maškarním sále, kostele a Prokyšově sále.

Vstupenky se prodávají od 7. června. Zájem organizátory příjemně překvapil. „Lidé si hodně rychle začali objednávat vstupenky. Za týden prodeje se naplnilo 20 procent příjmů ze vstupného, se kterými počítáme," řekl Boháč.

Původní rozpočet letošního ročníku byl 43,5 milionu Kč. Aktuální čísla organizátoři neuvedli. Ministerstvo kultury přispělo sumou 6,7 milionu korun, meziročně asi 300 tisíc korun vyšší. Město dá 700 tisíc Kč a přidá 278 tisíc korun na festivalovou zónu. Jihočeský kraj přispěje 700 tisíci korunami.

Na festival jezdilo každý rok asi 20 tisíc lidí. Zpívali na něm už Domingo, Jonas Kaufmann, Renée Flemingová, Karel Gott nebo Dagmar Pecková. Loni organizátoři letní termín kvůli koronaviru zrušili a připravili v září náhradní akci s českými umělci.

Ohodnoť článek

Štítky Mezinárodní hudební festival, Český Krumlov, kultura, hudba, Dan Brown, Plácido Domingo, koncert, vstupenka, Adriana Kučerová, Štěpánka Pučálková, Wolfgang Amadeus Mozart, Antonio Vivaldi, Antonín Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival v Českém Krumlově nabídne Dominga i symfonii Dana Browna  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.