Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do jižních Čech míří na jazzový festival čeští i zahraniční interpreti

Čeští i zahraniční interpreti se představí od úterý v jižních Čechách při 11. ročníku jazzového festivalu. Koncerty se uskuteční do 10. srpna v Českých Budějovicích, Hluboké nad Vltavou a na Stezce korunami stromů v Lipně nad Vltavou. Festival bude mít kvůli vládním opatřením omezenou kapacitu návštěvníků, řekl produkční Jiří Grauer.

Loňský ročník byl kvůli pandemii jako jediný složený výhradně z českých a slovenských hudebníků. Domlouvání interpretů je podle Grauera komplikované i letos. I přes to na festival dorazí významní umělci evropské scény. Hlavní tváří letošního ročníku je francouzský trumpetista Erik Truffaz, který představí své nové album Lune rouge. Na festival se vrací po deseti letech. Dalším mezinárodním seskupením je Altar Quintet, který tvoří hudebníci ze Slovenska, Rakouska a Maďarska, přičemž Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek jsou výraznými osobnostmi současného slovenského jazzu. Z českých hudebníků vystoupí například držitelka ceny Anděl a autorka hudby k filmu Zátopek Beata Hlavenková s Kapelou snů.

Kapacita koncertů na Piaristickém náměstí je omezena na 1000 návštěvníků. Lidé si na tyto koncerty musí koupit vstupenku a pásek na ruku za sto korun. Organizátoři tak budou moci kontrolovat počet lidí na náměstí. Doprovodný program na českobudějovickém nábřeží u Železné Panny a u Rabenštejnské věže je koncipován tak, aby se tam vyšší počet lidí nesešel. „Jsou to místa, kam se více lidí ani nevejde. Jde spíše o hudební zajímavosti,“ doplnil producent. Na těchto místech se objeví projekt pocty zemřelému pianistovi Chicku Coreovi nebo hudba v duchu gypsy jazzu. Podle zkušeností z loňského roku se v jednu chvíli na jednom místě potká maximálně 150 lidí.

Další akce budou pokračovat i po skončení hlavního víkendu. Koncert kapely Bobesh se druhou srpnovou neděli přesune do Hluboké nad Vltavou. Poslední vystoupením budou šansony Chantal Poullainové, které v úterý 10. srpna zazní na Stezce korunami stromů z čtyřiadvacetimetrové výšky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jihočeský jazzový festival

Štítky ČR, kultura, hudba, České Budějovice, festival, Jihočeský kraj, Hluboká nad Vltavou, Lipno nad Vltavou, Erik Truffaz, Nikolaj Nikitin, Chick Corea, Rakousko, Slovensko, Maďarsko, Ceny Anděl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do jižních Čech míří na jazzový festival čeští i zahraniční interpreti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.