Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeské divadlo dostane od města více peněz. Část zisku z točny musí dát Krumlovu

Rekordní částku 457 milionů korun pošle v příštím roce budějovická radnice na své příspěvkové organizace. Největší podíl získá Jihočeské divadlo, jenž dostane 142 milionů korun, což je o 13 milionů více než loni. Důvodem je mimo jiné novinka v podobě odvádění části zisku ze vstupného na účet krumlovské radnice.

Finance na příspěvkové organiace schvalovali v pondělí českobudějovičtí radní. Částka 457 milionů korun je podle náměstka primátora Petra Holického (ANO) rekordní, ve srovnání s rokem 2021 je objem peněz o zhruba 19 milionů korun vyšší. 

„Největší část míří do Jihočeského divadla, kde se počítá se 142 miliony korun,“ uvedl Holický. Ten upřesnil, že jde o provozní náklady, které pokrývají energie, mzdy či údržbu. 

Ve srovnání s loňským rokem získá v tom příštím Jihočeské divadlo o 13 milionů korun více. Ředitel Lukáš Průdek pro Budějckou Drbnu vysvětlil důvody navýšení. Divadlo letos zažilo úspěšný rok a díky otáčivému hledišti v krumlovské zámecké zahradě dohnalo ztrátu za prvních šest měsíců. Pomohl také příspěvek od ministerstva kultury. Díky tomu divadlo část peněz z letošního příspěvku městu jako zřizovateli vrátilo. „Zažádali jsme tak o snížení příspěvku na letošní rok na celkovou výši 101 milionů korun,“ popsal Průdek. 

Peníze pošlou také do škol či domovů pro seniory

Z ušetřených peněz nyní Jihočeské divadlo požádalo o navýšení o 13 milionů na příští rok. Důvodů je více. „Čeká nás navýšení nákladů, které nejsme schopni ovlivnit. Město Český Krumlov na nás od ledna uvalí desetiprocentní poplatek z prodeje vstupenek před otáčivým hledištěm, což je částka přibližně 4,5 milionu korun,“ popsal ředitel s tím, že divadlo získává v průměru na vstupném z otáčivého hlediště 40 milionů korun.

Krumlovská radnice žádat peníze může, důvodem jsou mimo jiné náklady spojené s pořádáním kulturních akcí. Ředitel si myslí, že v souvislosti s představeními na točně městu náklady nevznikají, ale divadlo požadavek musí respektovat. Průdek počítá také s vyššími odpisy po rekonstrukci otáčivého hlediště, a zároveň dojde k navýšení cen za energie a materiál. 

Kromě Jihočeského divadla pošle budějovická radnice dalších 85 milionů korun do oblasti sociálních služeb a 164 milionů do školství. Peníze jdou do škol nebo třeba domovů pro seniory. Celkem 61 milionů korun zamíří do příspěvkové organizace Sportovní zařízení města České Budějovice.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Otáčivé hlediště Český Krumlov

Štítky české budějovice, kultura, Jihočeské divadlo, rozpočet, jižní čechy, peníze, radnice, Český Krumlov, divadlo, ANO 2011, Ministerstvo kultury České republiky, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo dostane od města více peněz. Část zisku z točny musí dát Krumlovu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.