Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dobs vystavuje v Galerii Panská 1. Na jeho vernisáž dorazily desítky lidí

Poslední březnový pátek pořádal známý budějcký streetartový umělec Dobs v Galerii Panská 1 vernisáž svých obrazů. Na akci dorazily desítky lidí. Kromě obrazů představil výtvarník například i designový nábytek, který vytvořil ve spolupráci s Leonardem Woodem.

Uvnitř Galerie Panská 1 v Českých Budějovicích je plno. Za zvuků hip-hopové hudby se v malém prostoru tísní odhadem několik desítek lidí. Návštěvníci, kteří už se nevejdou, čekají v hloučcích venku před vchodem. Když se nával v galerii trochu uvolní, bez váhání vyrážejí obdivovat díla budějckého streetartového umělce jménem Dobs, což je zkratka pseudonymu Docela obyčejnej budějckej sprejer.

Tak velký zájem mě dost překvapil. Lidé si mě za tu dobu, co tvořím, asi už všimli. K tomu mi otevřela dveře mimo jiné spolupráce s Mirkem Houškou, i díky tomu pro mě tvorba už není jen koníčkem, ale stala se i zdrojem obživy,“​​​​ poznamenává Dobs, který s majitelem galerie Miroslavem Houškou spolupracuje už třetím rokem. Oba si vzájemné vztahy pochvalují. 

„Před třemi roky jsme se potkali v nedalekém bistru na pivě a od té doby trvá naše spolupráce. Jsem moc rád, že zrovna v naší galerii můžeme vystavovat jeho jedinečnou tvorbu, která skvěle zapadá do našeho konceptu,“ podotýká Houška. Prodejní galerie v Panské ulici se zaměřuje především na popartové umění a komiks. Mimo jiné zastupuje například českého komiksového autora Jaromíra 99.

Houška na rozdíl od Dobse však velký zájem očekával. „Čekal jsem, že přijde hodně návštěvníků, protože Dobsovy výtvory můžete vidět na různých místech ve městě, například na technických objektech energetických firem. Takže s tím jménem se Budějčáci už dlouhá léta mohou potkávat doslova na ulici a spoustu obyvatel ho zná. Dnes se jen potvrdila jeho popularita,“ zmiňuje Houška.

Vyzdobí trafostanici na Máji

Sám Dobs však přiznává, že na velkoformátová streetartová díla mu už moc času nezbývá. Jeho hlavní náplní je nyní tvorba menšího formátu. „Zaměřuji se na konkrétní věci, takže u mě nenajdete žádné abstrakce s honosnými názvy a podobně. Mám rád komiks a obecně práci s barvami. Technika sprejování má svá pravidla, jde mi především o to, obraz technicky dobře zvládnout. Práce se sprejem je trochu složitější než například se štětcem. Pomáhám si tedy různými šablonami, které si vytvořím z papíru. To je rozdíl oproti sprejování na zeď, kde všechno zvládnete přímo sprejem, protože je to velkoformátové a můžete využít velký prostor,“ vysvětluje Dobs. 

„Co se týče legálních ploch ve městě, tak tomu se v současnosti už moc nevěnuji. Ale samozřejmě čas od času něco zvládnu. Teď se třeba chystám vyzdobit jednu trafostanici na Máji, pak mě čeká projekt u vlakového nádraží v Suchém Vrbném, kde chtějí pomalovat jeden zchátralý objekt nějakým vlakovým tématem,“ přibližuje.

Na návštěvníky kromě obrazů čeká i jedno malé překvapení. „Leonardo Wood společně s Dobsem vytvořili dva kusy nábytku, jedno křeslo a jednu komodu,“ ukazuje Houška na nábytek, který se stejně jako Dobsovy obrazy nachází v zadní části galerie. „Působí to na mě celé výborně, je to krásně zorganizované a v příjemném prostředí. Zpracování samotné výstavy je nádherné, dokonce je doplněná i autorským originálním nábytkem, což mě nadchlo," pochvaluje si jeden z návštěvníků Karel Procházka. „Dobse znám už řadu let, jeho výtvory se mi moc líbí. Je to bezesporu zajímavý umělec, který oslovuje mnoho lidí s různým estetickým vnímáním. Pro někoho to může být třeba i zajímavá příležitost k investici,“ dodává Procházka. Zájemci si totiž mohou všechna vystavená díla přímo v galerii zakoupit.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky DOBS, Galerie Panská 1, České Budějovice, streetart, umění, výtvarník, umělec, obraz, galerie, Miroslav Houška, vernisáž, Leonard Wood, Karel Procházka, nábytek, Jaromír Švejdík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobs vystavuje v Galerii Panská 1. Na jeho vernisáž dorazily desítky lidí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.