Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kul.turistická kancelář objíždí budějovické čtvrti

PR článek

Celkem sedm zastávek napříč celým městem bude mít až do září tohoto roku projekt Kul.turista, který je součástí kandidatury Českých Budějovic na Evropské hlavní město kultury pro rok 2028. Budějčáci mohou skrze něj poznávat známá i neznámá budějovická zákoutí a jejich kulturní život. Po první zastávce v centru města pokračuje program v městských čtvrtích. Pojízdná Kul.turistická kancelář se otevře už 21. dubna na Lannovce, návštěvníky provede tentokrát Vídeňským předměstím, Havlíčkovou kolonií, Mladým a Novými Hodějovicemi.

Program druhé zastávky bude bohatý. Kul.turista rozpohybuje nejprve Lannovu třídu několika koncerty či divadelním představením pro děti. Protáhnout se budete moci ve venkovní tělocvičně nebo na tanečních workshopech. Kdo přijede na skateboardu, nebude sám! Chuťové pohárky návštěvníků potěší kávová degustace. Program v Havlíčkově kolonii vás zavede do parků i dvorků, kde vám život v této čtvrti představí místní akční sousedé. Starousedlíci ožijí místa, kde se kdysi čutávalo, potkávalo a koupalo. Do parku Polní si neváhejte v sobotu na sousedské setkání přinést deku a buřty na oheň. Hodovat a hrát se bude také na Maláku.

Program toho slibuje ale ještě mnohem víc. Sledujte Kul.turistu na webu budejovice2028.eu a na sociálních sítích @budejovice2028.

Projekt Kul.turista ale není jen o programu samotném. Organizátoři v něm vidí prostředek k tomu, jak zapojit místní obyvatele a jejich příběhy do kandidátské přihlášky na titul Evropské hlavní město kultury, o který nyní Budějovice usilují. „Výsledkem Kul.turisty nebude jen program samotný. Chceme skrze něj shromažďovat příběhy místních obyvatel a zapojit je do kandidátské přihlášky. Chceme tak představit skutečný život ve městě, inspirativní lidi a projekty, ale také zapomenutá místa, pro které může být kandidatura šancí na proměnu k lepšímu,” přibližuje záměr koordinátorka Kul.turisty Lucie Boušková.

Titul Evropské hlavní město kultury (EHMK) je vždy na jeden rok propůjčován Evropskou unií dvěma či více městům z různých evropských států. Ta mají po celý rok možnost představit Evropě svůj kulturní život a jeho rozvoj. V České republice získala tento titul v roce 2000 Praha a o patnáct let později Plzeň. České město tento titul obdrží znovu v roce 2028. O vítězi rozhodne mezinárodní porota ve dvoukolovém hodnocení už v průběhu roku 2022. České Budějovice se o titul utkají s Brnem, Libercem a Broumovem.

Ohodnoť článek

Štítky Kul.turista, kultura, turista, České Budějovice, Budějce, projekt, Kula, Evropské hlavní město kultury, Evropská unie, kolonie, Evropa, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kul.turistická kancelář objíždí budějovické čtvrti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.