Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jihočeské divadlo čeká letní sezona. Kromě točny bude i v Holašovicích nebo Žižkárně

S velkým úspěchem zakončuje Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích uplynulou zimní sezonu. Návštěvnosti byla podle ředitele Lukáše Průdka vyšší než před covidem. Nyní už se ale divadlo chystá na sezonu letní, během které se představí v Žižkárně v Českých Budějovicích, Holašovicích a samozřejmě v Českém Krumlově. Na točně letos uvede jedinou premiéru.

„Návštěvnost za tuto sezonu nás velmi těší. Měli jsme poměrně velkou obavu, jak se budou lidé, diváci vracet do Jihočeského divadla, do našich hlediště po covidové pauze. A ta skutečnost je lepší, než byla naše očekávání,“ řekl na úvod ředitel divadla Lukáš Průdek.

Divadlo čeká poslední premiéra zimní sezony, půjde o francouzskou operu Samson a Dalila. Režie se ujala Magdalena Švecová a hudebně inscenaci nastudoval Martin Peschík.

Poté naplno odstartuje letní sezona, během které se soubory Jihočeského divadla představí jak na otáčivém hledišti v Českém Krumlově, tak také v Holašovicích s operou Prodaná nevěsta nebo v českobudějovické Žižkárně s inscenací Maryša: Příběh vraha.

Otáčivé hlediště zahájí i zakončí činohra

V Českém Krumlově bude divadlo hrát od 2. července do 10. září. Uvede tady jedinou premiéru, a to autorské taneční divadlo Egon Schiele – Autoportrét, které je inspirované životem a dílem tohoto světoznámého umělce. „Dějová linie jeho života pro nás vzhledem k tomu, že zemřel velmi mladý, není tak zajímavá. Nosná a inspirativní pro nás je jeho tvorba. Představení se nějakým způsobem reflektuje a odráží v rámci jeho tvorby, jeho životních postojů a filosofie,“ uvedl choreograf Jan Kodet. Premiéra je 5. srpna.

Kromě toho bude divadlo reprízovat horor Dracula, oratorium Mesiáš, rodinný titul Úplně celá česká historie a představení Muž dvojhvězdy. Po několika letech opět diváci uvidí komedii Ženy Jindřicha VIII. s Petrem Rychlým.

Na všechna představení lze ještě sehnat vstupenky. „Činohra ještě vyprodaná není, zejména ty zářijové termíny. Takže pokud budou diváci chtít, určitě mohou do Českého Krumlova dorazit,“ řekla na tiskové konferenci Lenka Cimlová Ostrá.

Předplatné, ale i volný prodej vstupenek, na novou divadelní sezonu bude v prodeji od 1. června. Diváci si stejně jako v loňském roce budou moci pořídit premiérové a kupónové předplatné a zároveň se mohou těšit na novou nabídku oblíbených balíčků představení a balíčků zboží.

Ohodnoť článek

Foto Archiv Jihočeského divadla, Petr Zikmund

Štítky Jihočeské divadlo, otáčivé hlediště, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeské divadlo čeká letní sezona. Kromě točny bude i v Holašovicích nebo Žižkárně  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.