Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Andělská Hluboká 2023 je tu

PR článek

Na devět desítek kulturních, společenských a církevních akcí letos čeká občany a návštěvníky Hluboké nad Vltavou a okolních obcí v rámci šestého ročníku tradičního adventního festivalu Andělská Hluboká 2023.

„Když jsme před šesti lety zastřešili jednotlivé předvánoční akce v našem městě pod jedna andělská křídla Andělské Hluboké, nevěřil bych, že se rozvine do takové šířky a pestrosti a že k nám na Hlubokou budou díky nabídce kulturních a společenských událostí v takové míře přijíždět i návštěvníci z dalších míst. Řada doprovodných akcí již běží od listopadu, rád bych ale všechny pozval na hlavní adventní program, který zahajujeme tradičně na první neděli adventní, tedy 3. prosince. Chtěl bych všechny, malé i velké, místní i přespolní, co nejsrdečněji pozvat na Andělskou Hlubokou 2023 a popřát jim štěstí a zdraví, poklidný advent a požehnané Vánoce. A poděkoval všem, kteří se na přípravě a jednotlivých vystoupeních podílejí, spolkům, organizacím a desítkám dobrovolníků. Děkujeme velice našemu dobrému sousedovi, Skupině ČEZ, za partnerství v rámci programu Oranžový rok 2023 na Hluboké a Rozsvěcení vánočního stromu na Hluboké 2023, bez něhož bychom takto rozsáhlou akci nemohli realizovat,“ říká starosta Hluboké nad Vltavou, senátor Tomáš Jirsa.

Hlavní program na hlubockém náměstí je připraven na čtyři adventní víkendy, řada dalších akcí ale již běží i nyní v listopadu, počínaje Zimní pohádkovou trasou na zámku, nebo Svatohubertskou mší pod patronací spolku Karlův Hrádek. „Letos se tradiční svatohubertská mše s průvodem a fanfárami uskuteční v hlubockém kostele poslední listopadovou neděli 26. 11. od 13.30 hodin. Před a po mši vystoupí s mysliveckými fanfárami Jihočeští trubači, skvělou podívanou slibuje myslivecký průvod,“ zve za organizátory předseda spolku Karlův Hrádek a hlubocký radní Jindřich Soukal. V kostele budou na prodej benefiční adventní věnce.

V neděli 26. 11. od deseti hodin začíná též řemeslný Adventní trh v Knížecím Dvoře s hudbou a dobrým jídlem a pitím, den předtím v sobotu 25. listopadu zahájí svou výstavu v Nadační galerii NAGA malířka Ivana Brázdová.   

V sobotu před první adventní nedělí se uskuteční třeba rozsvěcení vánočního stromu u kovárny v Poněšicích či koncert Yvetty Blanarovičové, odpolední pohádkový program pro děti v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou a varhanní koncert Ludmily Dvořákové v hlubockém kostele.

Jednou z hlavních událostí Andělské Hluboké je rozsvěcení vánočního stromu na první neděli adventní 3. prosince v 17 hodin se společným zpíváním koled s hlubockou kapelou Zlatý Skořápky. Předcházet mu budou adventní trhy a odpolední program, v němž vystoupí folklórní soubor Bárováček a pěvecký sbor základní školy Slavíčci z Hluboké. „Programu Andělská Hluboká se účastníme každoročně, protože máme rádi Vánoce, tak se těšíme i na zpívání koled,“ říká vedoucí sboru paní učitelka Irena Martincová. Zazní i koledy v podání dětí ze ZŠ a MŠ Hluboká v pohybu a MŠ Hluboká nad Vltavou. Slavnostní nádech bude mít letošní advent pro členky ženského pěveckého sboru Záviš, který letos slaví neuvěřitelných 160 let a vrchol oslav si naplánoval na druhou neděli adventní 10. prosince, kdy v Alšově jihočeské galerii uskuteční hned dva galakoncerty od 14 a 16 hodin.  

První adventní svíci na adventní věnci rozsvítí v hlubockém kostele 3. prosince o půl šesté. „Na první neděli adventní budeme při mši žehnat adventní věnce a to na Hluboké v devět hodin a v Purkarci od tří hodin. Odpoledne a po celou adventní dobu mohou děti přinést své dopisy Ježíškovi a stéblo slámy do jesliček, aby Ježíškovi v hlubockém kostele bylo teplo. V šest tam společně rozsvítíme první adventní svíčku,“ zve hlubocký farář Tomas van Zavrel. Po všechny adventní víkendy si můžete v kostele odpoledne prohlédnout nové figurky v jesličkách a 16. prosince přivezou skauti Betlémské světlo.

V rámci hlavního programu na hlubockém náměstí jsou o sobotách vedle adventních trhů připravena hudební vystoupení. V sobotu 9. prosince zahrají na pódiu kapely Rambandám, Kapka a Bonsai č. 3, v sobotu 16. kapely Hudební Kroužek, Janchi a Pavlína Jíšová a Band, a v sobotu před Štědrým dnem kapely Čelados, Líba a spol., Melodikum a v kostele vystoupí Aleluja sbor.

Vrcholem Andělské Hluboké bývá Andělský průvod. Letos projde centrem Hluboké v sobotu před Štědrým dnem od sedmnácti hodin. „Předchází mu samozřejmě příprava andělů včetně malování na obličej, aby to na Masarykově ulici všem andělíčkům slušelo. Andělská Hluboká se každým rokem rozrůstá, letos je to společně s doprovodnými programy v okolních obcích opět pestřejší. Je krásné, že v drtivé většině se realizují přímo Hlubočtí.  Program na náměstí už si nedokážeme představit bez sportovně kulturního spolku Hluboká v pohybu, dětí z mateřské školky, dětského pěveckého sboru Slavíčci z Hluboké z hlubocké ZŠ a řady hudebních skupin a interpretů. Na adventním programu se podílí také základní umělecká škola Sinfonie, řadu akcí pořádá Alšova jihočeská galerie a Zámek Hluboká, pastvou pro oči je vánočně nasvícená zoologická zahrada a advent v sousedním Muzeu lesnictví, myslivosti a rybářství. Nesmím zapomenout na Nadační galerii NAGA, spolek Karlův Hrádek, Galerii Knížecí Dvůr, církevní a společenské akce pořádané farností Hluboká. Velmi důležité je pro nás partnerství se Skupinou ČEZ, tradičním partnerem projektů Oranžový rok a Rozsvěcení vánočního stromu na Hluboké. A děkujeme dalším hlubockým partnerům a desítkám aktivních vystupujících a podporovatelů, bez nichž by Andělská Hluboká 2023 nebyla,“ shrnuje koordinátorka mimořádné hlubocké akce Lucie Jozová z městského úřadu.

Kompletní program Andělské Hluboké 2023 naleznete na webu www.andelska-hluboka.cz, v listopadovém vydání Hlubockého zpravodaje a facebookovém profilu města.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Hluboká, advent, kultura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Andělská Hluboká 2023 je tu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.