Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Pískové sochy v Písku letos připomenou historii voroplavby

Pískové sochy letos v Písku připomenou historii voroplavby. Pět vysokých soch bude opět stát na náplavce Otavy, která je s plavením vorů od středověku spojená. Řekla to mluvčí písecké radnice Petra Měšťanová. Sochy z písku budou na náplavce stát od května.

Písek si letos připomene starobylou tradici voroplavby, která je od roku 2022 zapsaná na Seznamu nemateriálního kulturního dědictví UNESCO. Dolní tok Otavy byl pro vory splavný již od středověku a vory tak po staletí proplouvaly Pískem v hojném počtu. Nad Pískem Na Bělidle se nacházelo stálé vaziště vorů, naproti na ostrově navštěvovali plavci zdejší hospodu," řekla Měšťanová.

Sochaři na dílech pracují vždy přibližně dva týdny. Nejprve jemný štukový písek zhutní do vysokých homolí a pak z něj tvoří jednotlivé motivy. Nepoužívají žádné lepidlo. Spojitost materiálu zajišťuje to, že je písek pečlivě zhutněný. Sochy na náplavce každý rok zůstávají většinou do listopadu.

Díla opět vytvoří umělci Marian Maršálek a Josef Faltus. „Představí příběh dřeva, řeky a lidí od vody," řekla Měšťanová. Slavnostní odhalení soch se uskuteční 17. května. Galerie na náplavce bude zpřístupněna souběžně s akcí Pískoviště," uvedla mluvčí.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, správa, výtvarné, zábava, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pískové sochy v Písku letos připomenou historii voroplavby  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.