Počasí dnes15 °C, zítra16 °C
Pátek 18. října 2024  |  Svátek má Lukáš
Bez reklam

Krumlovští zastupitelé odložili jednání o memorandu k otáčivému hledišti

Krumlovští zastupitelé čekají na vyjádření Národního památkového ústavu, aby schválili Memorandum o společném postupu k řešení divadla s otáčivým hledištěm v Českém Krumlově. Zatím obdrželi vyjádření od Jihočeského divadla, jehož ředitelka v něm podpořila přesun letní scény mimo zámeckou zahradu.

Sarosta Alexandr Nogrády (ANO 2011) požádal Jihočeské divadlo a Národní památkový ústav, aby městu sdělily svoje postoje k tomu, že by otáčivé hlediště zůstalo v zahradě a vytvořilo se jen zázemí pro herce mimo zahradu, a k tomu, že by se hlediště přemístilo mimo zahradu. „Od divadla jsme odpověď dostali, od památkářů nikoli. A proto si myslím, že by bylo lepší ještě počkat se schvalováním,“ řekl Nogrády. Ředitelka Jihočeského divadla Martina Schlegelová v odpovědi uvedla, že podporuje variantu přesunu letní scény ze zahrady.

V memorandu se píše o vybudování nové divadelní scény v prostoru za jihozápadní zdí zámecké zahrady v Českém Krumlově a odstranění současné konstrukce. Musí ho podepsat všichni účastníci a každý z nich má konkrétní úkol. Kromě Českého Krumlova jsou účastníky Jihočeský kraj, České Budějovice jako vlastník divadla, ministerstvo kultury a Národní památkový ústav. Zatím to podle starosty nikdo neschválili. V zápisu z jednání uvedených účastníků, které se konalo 17. dubna na ministerstvu kultury, vyplývá, že schůzka k podpisu memoranda by měla být po polovině června a následně připraven materiál pro českou vládu.

„Memorandum bude podepsáno až po odsouhlasení všemi partnery, datum nyní nelze předjímat. Ministerstvo kultury předpokládá, že vládě předloží materiál, který se bude týkat budoucího financování nové divadelní scény v Českém Krumlově. Oba tyto dokumenty budou mimo svůj hlavní účel, tedy věcné řešení problému, významné i jako vyjádření vůle České republiky plnit své závazky z Úmluvy UNESCO 1972,“ uvedla na dotaz mluvčí ministerstva kultury Ivana Awwadová.

Výbor světového dědictví, který je institucí UNESCO a rozhoduje o zařazení jednotlivých pamětihodností do Seznamu světového kulturního dědictví, se bude Českým Krumlovem zabývat v červnu 2025. Výbor v usnesení ze září 2023 žádá demontování otáčivého hlediště do 30. června 2024.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Otáčivé hlediště Český Krumlov

Štítky správa, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krumlovští zastupitelé odložili jednání o memorandu k otáčivému hledišti  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.