Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Intenzivní řežba bez hluchého místa. Šílený Max se vrátil v nejlepší formě

Po třiceti letech se nám na plátna kin vrátil nekompromisní frajer, který kdysi dávno odstartoval hvězdnou kariéru Mela Gibsona. Mad Max je pro fanoušky postapokalyptických bijáků totální kult, kterým neotřásla ani nepříliš povedená trojka s Tinou Turner v jedné z hlavních rolí. Přesto na něj za ty roky napadalo již plno pouštního písku a dnešní mladá generace možná vůbec netuší, kdo to vlastně ten Šílený Max je, respektive byl.

Věřím, že se situace rapidně změní. Čtyřka je totiž tak neskutečně našlapanou peckou, že marně budete přemýšlet, kdy naposledy jste viděli tak intenzivní a osobitý akčňák! Přátelé, je zaděláno na novou legendu. Bez legrace!

Je neuvěřitelné, s kolika neotřelými nápady dokázal sedmdesátiletý režisér George Miller přijít. Krásně navazuje na svoji původní trilogii, přičemž se ale nesnaží těžit z nostalgie. Naopak nešetří novými vychytávkami, které zkrátka a jednoduše berou dech a zároveň neskutečně baví. Nabízí se tak otázka: Co, sakra, dělal takový řezník těch uplynulých 30 let? Točil Happy Feet a prasátko Babe? Čekal na dobu, která mu po technické stránce dovolí vytvořit přesně to, co si představoval? Vlastně je to jedno... Kdyby natočil jen jeden jediný film, a to Mad Max: Fury Road, vytesal by si i tak pomník. Tento australský borec zkrátka vyšplhal na svůj vrchol, což se dá napsat o celé sérii.

O čem nový Mad Max vypráví? Jednoduše řečeno - o jedné zběsilé honičce, kdy parta krásných koček jede z bodu A do bodu B, přičemž má v zádech tlupu totálních šílenců, kteří se nebojí nikoho a ničeho. Ptáte se, kde je Max? Ten v první třetině filmu slouží jako transfúzák (nebudu vysvětlovat, to musíte vidět) a poté většinu jako řidič. A ano, občas si zastřílí.

Překvapením je, že Mad Max, tentokrát s tváří Angličana Toma Hardyho, hraje svým způsobem druhé housle. Hlavní postavou je totiž žena a není to vůbec na škodu. Spíše naopak. Řeč je o Imperator Furiose, kterou ztvárnila jako vždy dokonalá Charlize Theron. Ta ženská má v sobě neskutečný oheň a zároveň plno něhy. Tak charismatickou hrdinku jsme tu dlouho neměli. Skvělý tah...

Povedl se i hlavní záporák, kterého dopředu žene věrohodný vztek. Kdyby vám někdo ukradl všechny manželky, také byste řádili :-) Že vám někoho připomíná? Není třeba chodit daleko... Hugh Keays-Byrne již Maxovi parádně zatopil v jedničce z roku 1979. Bizardních postav je však film plný. Věřím, že se nejvíce do paměti zaryje šílený kytarista, který v brutální honičce stíhá drtit jeden metalový riff za druhým. V kombinaci s parádním zvukem se vám z toho nejednou naježí chlupy.

Hlavní gró snímku ale tvoří dokonale natočené akční scény, na kterých je evidentní, že se nešetřilo. Každý záběr je promyšlený do nejmenšího detailu, každý souboj je správně vygradovaný. Osmdesátková patina a zároveň úcta ke kořenům je nepřehlédnutelná, ale film zároveň působí moderně a svěže.

Ano, Šílený Max: Zběsilá cesta je maximální akční smrští. Je až zázrak, že něco takového vzniklo v dnešní době. Je to hnusné, syrové, přímočaré, posměšné, neštítící se ničeho (hrátky s pupeční šňůrou mrtvého dítěte), prostě přesně takové, jak všichni fanoušci doufali. Že v tom nehraje Mel Gibson, je vám od prvních minut úplně jedno. Při vší úctě k dramatické jedničce a pekelné dvojce - čtyřka je jasným vítězem. Ne, snažím se hledat nějaká negativa, ale marně. I ta muzika je prostě dobrá! Zbývá tedy jediné - poděkovat filmařům za nezapomenutelný zážitek!

 

Budějcká Drbna dává filmu Šílený Max: Zběsilá cesta 95 %

 

Foto: Warner Bros

Recenzi filmu podpořilo multikino CineStar České Budějovice.

Štítky mad max, Šílený Max, George Miller, charlize theron, Mel Gibson, DJ Champion, film, Tina Turnerová, Šílený Max: Zběsilá cesta, Charlize Theronová, Tom Hardy, Hugh Keays-Byrne, Warner Bros., Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Intenzivní řežba bez hluchého místa. Šílený Max se vrátil v nejlepší formě  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.