Zelí kvašené, krouhané i celé hlávky, zelňáky, zelné štrůdly i placky se zelím a uzeným. Motivy zelí se objevovaly téměř u všech stánkařů, kteří v sobotu dorazili do Vidova na tradiční Zelnobraní.
Sportovní areál ve Vidově se již od dopoledne hemžil lidmi. Většina třímala v rukou igelitové sáčky s kvašeným roudenským zelím a někteří si do auta nosili i bedny krouhaného, aby si na zimu sami připravili svou vlastní vitaminovou bombu. Drbnu proto nepřekvapila nekončící fronta na zelí, kterého ovšem na valníku bylo neustále dost.
Program byl pestrý i pro děti. Pouťové atrakce, horolezecká stěna, divadla i ukázky řemesel, to vše děti zajímalo. „Mně se nejvíc líbí staré tříkolky a kola, na kterých jsem si mohl vyzkoušet jezdit,“ prozradil Drbně šestiletý Péťa Švarc.
Dospělí si užívali zelných pochutin a živého hudebního vystoupení jako folklorního sdružení Doudleban.
Nechyběla ukázka tradiční přípravy kvašeného zelí, které se šlapalo bosky v dřevěném sudu. Drbnu zaujali i prodejci kvašených okurek neboli kvašáků, kteří na sobě měli, jako za starých časů, bílé pracovní pláště.
Braní bylo jako již tradičně zakončeno open air taneční zábavou.
Chceš nám něco sdělit?Napiš nám