Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Divák bude rozerván. Jihočeské divadlo uvádí novou operetu

Romantické drama Země úsměvů z dílny „krále stříbrného věku operety“ Franze Lehára nenechá diváka odejít z divadla bez emocí. Rozchodná láska, honosné kostýmy, střed západní a východní kultury, účinkující dětské soubory a skvělé obsazení, to vše již tuto sobotu.

Země úsměvů je nyní v Jihočeském divadle uváděna počtvrté. Tentokrát se bude jednat o klasické pojetí příběhu v režii Dagmar Hlubkové. „Původně byla premiéra této operety naplánována na Silvestra, trochu jsem se tohoto data zalekla, jelikož to není moc úsměvný příběh. Je to romantické drama o setkání dvou civilizací, plné nářku a pláče. Divák bude z divadla odcházet rozerván,“ prozradila režisérka.

Příběh vypráví o střetu dvou odlišných kultur zasazený do Číny v období vlády císařovny Cch'-si. Diváci se mohou těšit na nádherné kostýmy, které navrhoval Tomáš Kypta a na vzdušnou a nabitou výpravu Jaroslava Milfajta, která je technicky náročná na přestavbu, ovšem zároveň budí až filmový dojem. 

O hudební zážitek se poprvé v Jihočeském divadle postará dirigent Jan Bubák: „Tato opereta je pro mě hudebně nesmírně zajímavá až nostalgická. Nejvíce mě zaujal počáteční hudební valčík Lízy, což je zároveň nejtěžší kus, který se zachoval ještě z operety Žlutá kazajka. Země úsměvů vlastně vznikla přepracováním této operety.“

V hlavní roli se poprvé v Českých Budějovicích představí jako Líza operní pěvkyně Oľga Bezačinská, která pochází ze slovenského Krásna nad Kysucou. „Oľga je ozdobou této inscenace. Je mnohanásobnou laureátkou Mezinárodní pěvecké soutěže Franze Lehára v Komárně a nositelkou Zvláštní ceny za nejlepší operetní interpretaci,“ řekl dramaturg František Řihout. V její alternaci uvidíte a uslyšíte krásnou Gabrielu Kopperovou. Čínského prince ztvární Josef Moravec a Martin Šrejma. „Na nabídku role čínského prince jsem kývl, i přesto, že se zabývám spíše operou, ale tuto operetu mám rád a klasickému pojetí nešlo odolat. Hlavně tento kus přesahuje do operetního světa a to mě potěšilo. S rolí Číňana nemám problém, vzhledem k tomu, že mám za ženu Japonku, mám k Asii velmi blízko,“ prozradil Martin Šrejma.

Premiéra Země úsměvů je nachystána na 10. a 12. října. Reprízy budou 9. a 14. listopadu.

Štítky Jihočeské divadlo, Franz Lehár, kultura, divadlo, silvestr, Čína, Jan Bubák, Josef Moravec, Asie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divák bude rozerván. Jihočeské divadlo uvádí novou operetu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.