Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Petra Janů: Nic nenahradí výměnu energií mezi jevištěm a hledištěm

Když vloni vyrazily dvě legendární tuzemské zpěvačky - Petra Janů a Věra Špinarová - na společné turné, fanoušci byli nadšeni. Koncerty měly velký úspěch, mluvilo se o obrovské energii a hlavně naprosto pohodové atmosféře, kterou obě dámy dokázaly vytvořit. Není divu, že se ve společném hraní pokračuje. 13. listopadu rozparádí duo Petra Janů a Věra Špinarová budějckou Sportovní halu Stromovka! První zmiňovaná zároveň představí svoji novou kapelu, jejíž kytarista je minimálně na jihu Čech známou a respektovanou osobností. Blíže již Petra Janů...

V první řadě se musím zeptat na vaši novou kapelu Amsterdam, ve které figuruje i v Českých Budějovicích dobře známý kytarista Miloš Švec. Proč jste se obklopila novým týmem? Dává vám nová sestava novou energii?
Skupina Amsterdam mě oslovila loni. Roman Štefl, který pro mě v devadesátých letech produkoval desku Album, mně oznámil, že se kluci po přestávce dali znovu dohromady a chtějí hrát. A že by se jim líbilo, kdybych s nimi zpívala. Řekla jsem, ať připraví po svém některé moje písničky. Připravili, zahráli a plácli jsme si. Udělala jsem dobře, na koncerty s nimi se těším, moc mě to baví. Ano, dávají mi energii. (úsměv)

Miloš Švec platí za respektovaného muzikanta. Jak se vám s ním spolupracuje?
Je to skvělý muzikant, spolupráce s ním je perfektní. A moc milý kluk. No, proti mně jsou všichni kluci. (úsměv)

Když jsem se díval na aktuální soupisku vašich koncertů, byl jsem překvapený, kolik akcí před sebou máte. Jsou muzikanti, kteří nechtějí hrát více než dvakrát týdně, protože každý koncert je fyzicky a mnohdy i psychicky náročný. Co vám osobně živé akce dávají? Máte ráda kontakt s publikem?
Koncert je fyzicky náročný, ale nic nenahradí tu výměnu energií mezi jevištěm a hledištěm. Jsem unavená, ale nádherně. (úsměv) Krom toho, z minulé doby jsem trénovaná, hrávali jsme i pětadvacet koncertů měsíčně.

Petra Janů, Věra Špinarová... Dvě dračice, které uznávají i ryze rockoví fanoušci. V čem je podle vás spojení s Věrou Špinarovou magické?
Nevím, jestli magické, to posoudí publikum. Pravda je, že po mně občas chtěli Jawu 250 a po ní zase Motorest. V každém případě na koncertě nás budou mít obě. Mají dva koncerty za jeden lístek a na konci tři duety. (úsměv)

Jaký je váš vztah k jižním Čechům? Máte zde oblíbená místečka?
Miluji jižní Čechy, jezdím sem už pomalu třicet let. A posledních dvacet na chalupu u Stráže nad Nežárkou. A také nesmím zapomenout na třeboňské lázně, do kterých pravidelně jezdím stejně dlouho. Dříve preventivně, dnes už to potřebuji. (úsměv)

Co od vás fanoušci v Českých Budějovicích mohou na nadcházejícím koncertě očekávat? Můžete trošku poodhalit plánovaný setlist?

Každá máme svou polovinu, letos začínám já, loni začínala Věra. A na konci zazpíváme tři duety. Z loňska máme To máme mládež a Proud Mary. Třetí píseň je nová a je to překvapení.

Osobně pocházím ze západních Čech, které dlouhé roky platily za mekku bigbítu. Když se tam vysloví jméno Petra Janů, mnohým pamětníkům se rozzáří oči a začnou básnit o vaší spolupráci s kapelou Bumerang. Jak na tuto dobu vzpomínáte?
Kapela Bumerang patří do mého životopisu stejně jako Pro-rock nebo Express. Byly to hezké časy ,,malin nezralých". A teď, po letech, se trochu vracím k muzice, kterou jsem s těmi kapelami dělala. A musím říct, že mě to fakt baví. (úsměv)

Štítky Petra Janů, energie, Věra Špinarová, hudební skupina, koncert, Česko, Stromovka, hlediště, Amsterdam, České Budějovice, Jawa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petra Janů: Nic nenahradí výměnu energií mezi jevištěm a hledištěm  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.