Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Budějce chystají nabitý advent. Kluziště ale nebude

Už se také nemůžete dočkat tradičních budějckých punčů, rozsvíceného stromu a hlavně té správné vánoční atmosféry? Letošní Budějovický advent bude nabitý programem a atrakcemi. Na své si přijdou jak dospělí, tak děti. Město do adventu investovalo částku 760 tisíc korun.

Budějčáci se můžou těšit celkem na 113 pořadů, každý den mají návštěvníci na výběr ze šesti programů. Novinky se chystají hlavně okolo trhů. Ten řemeslný bude nejen na náměstí, ale i na radničním nádvoří a potrvá v týdnu od 12. do 18. prosince s hudebním i divadelním doprovodným programem. „Lidé se hodně hlásili o tradiční řemeslný trh. Letos bychom chtěli, aby řemesla byla více zastoupena,“ uvedla náměstkyně primátora Ivana Popelová.

Betlém a Ježíškova dílna se naopak přesunou na náměstí Přemysla Otakara II., aby byly blíže lidem. Další letošní novinkou je gospelový koncert, který se radní rozhodli umístit do nově zrekonstruovaného kostela sv. Jana Nepomuckého. Vystoupení afrického gospelového sboru The Soulful Gospel Singers se uskuteční ve čtvrtek 13. prosince.

Milovníci vánočních trhů budou snad uspokojeni nejen stánky na náměstí, ale i na Výstavišti, v Domě U Beránka či v Panské ulici, kde budou trhy na Zlatou neděli. Město má letos k dispozici tři stánky, které může nabídnout charitativním organizacím na prodej svých produktů. Těchto prodejních míst využijí například organizace Domino, Selesiánské středisko mládeže nebo Městská charita, ale i mnoho dalších.

V prosinci samozřejmě nebudou chybět ani tradiční akce pořádané městem. Vánoční strom se rozsvítí hned 1. prosince a další dny bude následovat přílet anděla, Zvonkový průvod, Vránkovy koledy, Živý Betlém a 12. prosince bude Česko zpívat koledy a radní rozdávat zdarma punč.

Pátého prosince po příletu anděla bude návštěvníky na náměstí lákat koncert kapely Spirituál kvintet. Spolu s ním se mohou návštěvníci těšit i na českobudějovického rodáka Petra Koláře nebo Aleše Brichtu, svůj vánoční koncert odehraje také kapela Nezmaři. Program bude tedy více než nabitý.

Na ledové kluziště před radnicí ale mohou obyvatelé města zapomenout. „Na náměstí bude tolik atrakcí a lákadel, že by se tam kluziště ani nevešlo,“ poznamenala náměstkyně Popelová. „Bruslit zdarma se ale bude na zimním stadionu v pondělí na Štědrý den od deseti do dvou hodin, na Silvestra od deseti do osmnácti hodin a na Nový rok od dvanácti do devatenácti hodin,“ dodala.

V letošním roce se nebudou tvořit ani ledové sochy. Pokud bude alespoň trochu přát počasí, v sobotu 8. prosince bude na náměstí Přemysla Otakara II. navezena obrovská kopice sněhu, uhlí a mrkví. Návštěvníci pak nebudou dělat nic jiného, než stavět sněhuláky přímo v srdci Budějc.

„Tahle akce je samozřejmě poplatná počasí. Budeme doufat, že se naplní předpověď a od čtvrtka začne opravdu sněžit,“ řekl David Kovařík z produkční agentury Chilli Production s.r.o., která se velkou měrou podílí na organizaci adventního programu.

„Co se týká rozvrstvení hudebního programu, rozdělili jsme ho na třetiny. Jednu třetinu obsahují folklorní soubory s vánoční tematikou, třetinu folkové soubory, protože folk má tady na jihu svoje místo, a třetí částí jsou kapely se styly od bigbítu po jazz,“ líčil David Kovařík našlápnutý program.

Štítky Budějovický advent, vánoční trhy, program, advent, hudební skupina, Jan Nepomucký, Aleš Brichta, Petr Kolář, Štědrý den, Ježíšek, Betlém, Spirituál kvintet, punč, Česko, Náměstí Přemysla Otakara II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce chystají nabitý advent. Kluziště ale nebude  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.