Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Déšť vyhnal návštěvníky Muzejní noci zpátky domů

Letošní českobudějovická Muzejní noc se konala v areálu Památníku Jana Žižky z Trocnova, kde na příchozí čekal bohatý program, který mírně pokazil náhlý déšť.

Pracovníci Jihočeského muzea v Českých Budějovicích uspořádali v pátek 8. června od pěti hodin odpoledne Muzejní noc. Pro obyvatele krajské metropole byly přichystány speciální autobusy, které je dopravily do areálu Památníku Jana Žižky z Trocnova, kde na ně čekal pestrý program.

Při vstupu do areálu ihned upoutali pozornost všech příchozích nádherní dravci, ke kterým bylo možné se přiblížit téměř na desítky centimetrů. Později probíhala podrobná přednáška o sokolnictví, které se zúčastnili už jen skalní návštěvníci, kteří se nezalekli ani deště a ani náhlého ochlazení. „Vždycky, když někam jedeme, tak se raději podívám na počasí. Na dnešek hlásili déšť, tak jsme se taky podle toho patřičně vybavili,“ obdivovala Budějcká Drbna připravenost Věry Kohoutové.

Pro děti byly připravené různé soutěže nebo projížďka na povoze taženým dvěma krásnými koňmi. Dospělí si mohli vybrat mezi archeologickou a botanickou přednáškou, bohužel obě probíhaly zároveň.

Budějcká Drbna si zvolila botanickou, pod vedením pracovníka Jihočeského muzea Martina Lepšího. „Nejsem zrovna zdatný znalec flory, ale Martin přednášku podával tak skvěle, že mě to moc bavilo. I za tu chvíli, než začalo pršet, jsem se dost naučila,“ prozradila rodačka z Moravy Tamara Karová.

Během přednášky či spíše volné diskuze o rostlinách začalo hřmít a jemně pršet, ale téměř nikdo se nechtěl vrátit zpět. Pokračovalo se tedy k dalšímu z rybníčků, které leží vedle areálu památníku. Během cesty se spustil strašný déšť. Naštěstí se našli dobří lidé, kteří ty nepřipravené schovali pod deštník nebo jim půjčili bundu.

Nakonec se ukázalo, že ona dobrá duše je maminka přednášejícího botanika Martina Lepšího. Od ní se Budějcká Drbna dozvěděla, že Jihočeské muzeum pořádá různé výpravy za přírodou, které vede její syn.  

Uvnitř areálu se kvůli nepřestávajícímu dešti dost vylidnilo. Většina se schovávala ve vyhřáté místnosti určené k občerstvení, poslouchala přednášku o sokolnictví nebo si nechávala prověřit své dějepisné znalosti od sympatické magistry Markéty Landové, která i dospělým za dobré vědomosti rozdávala lízátka. „Byla jsem ráda, že jsem si mohla ověřit svoje vědomosti. Zjistila jsem, že na tom nejsem ještě tak špatně,“ pochválila se Alena Koukalová.

Na závěr se Drbna vypravila na prohlídku muzea, kterou si ani moc nevychutnala, protože promočené věci začaly studit a ona už se těšila na teplo svého domova, stejně tak jako většina ostatních návštěvníků této zajímavé Muzejní noci.

Štítky Muzejní noc, přednáška, Jan Žižka z Trocnova, muzeum, Trocnov, Drbna.cz, Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Déšť vyhnal návštěvníky Muzejní noci zpátky domů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.