Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Divadlo Járy Cimrmana zahrálo České nebe bez Svěráka

Jan Amos Komenský, Jan Žižka, Karel Havlíček Borovský, svatý Václav, Praotec Čech nebo Babička. Že vám tato jména něco říkají? Uhádli jste správně, jsou to hlavní postavy hry Ladislava Smoljaka, Zdeňka Svěráka a fiktivního českého vynálezce Járy Cimrmana.

Stejně jako většina ostatních představení je i České nebe, které mohli minulý týden vidět návštěvníci budějckého DK Metropol, složeno ze dvou částí. Představení začalo sérií odborných referátů týkajících se života a díla Járy Cimrmana - nalezení nové hry, Cimrmanova živá kopírka, o životě Maršála Radeckého či o Rukopisech královédvorském a zelenohorském.

„Tentokrát mě ty referáty trochu nudily. Moc informací najednou a málo srandy,“ vyjádřila se k první části Hana Bartíková.

Po přestávce došlo na vlastní hru, která diváky uvedla do nebe, kde zasedá česká nebeská komise v době první světové války. Tu řídí svatý Václav, kterého ztvárnil Petr Brukner, a rozšiřuje ji ze tří na šest členů. Na pódiu tak postupně byli k vidění herci slavných jmen jako Jan Hraběta, Jaroslav Weigel, Václav Kotek, Miloň Čepelka či Marek Šimon jako Babička.

„Hra je geniální, strašně jsem se nasmála. Skvělé herecké výkony, jen jsem se těšila na Svěráka a ten bohužel nepřijel,“ komentovala druhou část představení Jana Spáčilová.

Že se hra České nebe líbila, potvrdil i veliký závěrečný aplaus a povstání diváků ze sedaček.

O den později vystoupilo Divadlo Járy Cimrmana v Metropolu ještě jednou, tentokrát s hrou Švestka. A Zdeněk Svěrák už ve čtvrtek na pódiu nechyběl.

České nebe v podání Divadla Járy Cimrmana

Středa, 3. července 2013, 14:02

Sportem ku zdraví
Praotec Čech a tančící Babička

Štítky České nebe, Divadlo Járy Cimrmana, DK Metropol, České Budějovice, Zdeněk Svěrák, Jára Cimrman, představení, svatý Václav, Jan Amos Komenský, Karel Havlíček Borovský, Ladislav Smoljak, praotec Čech, divadlo, Jan Žižka, Dům kultury Metropol, první světová v

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo Járy Cimrmana zahrálo České nebe bez Svěráka  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.