Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Holašovické Selské slavnosti nabídnou 250 ukázek řemesla

V Holašovicích chystají tento týden již posedmnácté Selské slavnosti. Do vesnice zařazené na seznamu UNESCO přijíždí každoročně díky tradičnímu staročeskému jarmarku více než 10 tisíc návštěvníků, kteří mohou v kulisách selského baroka na návsi sledovat řemeslníky při práci.

Součástí letošního ročníku, který začíná v pátek 25. července a potrvá do neděle, bude soutěž O nejlepší jihočeskou buchtu a koláč a také udílení značky Regionální potravina Jihočeského kraje 2014.

„Na holašovické návsi bude k vidění zhruba 250 ukázek lidového řemesla z Čech, Moravy a Slezska, ze zahraničí pak ze Slovenska a Maďarska. Na dva a půl dne je připraveno 40 hodin programu. Třeba hudba bude silně zastoupena dechovkou, folkem, folklorem i country. V třídenním programu vystoupí zhruba 350 účinkujících,“ řekl starosta Jankova Jan Jílek.

V sobotu dopoledne zatančí a zazpívá jihočeský soubor Doudleban a v neděli zahraje Ledecká dudácká muzika s lidovými písněmi z Chodska. Z profesionálních kapel bude na slavnostech hostovat Hradišťan. Pro děti jsou připraveny řemeslné dílny, projížďky na koních a také historický, ručně poháněný kolotoč.

Holašovice jsou zmiňovány od poloviny 13. století. O tři staletí později bezmála veškeré původní české obyvatelstvo zemřelo při morové epidemii a obec byla znovu osídlena německými osadníky. Po druhé světové válce bylo německé obyvatelstvo vysídleno.

Na seznamu UNESCO je od roku 1998 zapsáno 23 památkově chráněných usedlostí se 120 budovami. Vedle statků postavených po obvodu neobvykle rozlehlé návsi k nim patří špýchary, stodoly, maštale a výměnky a také kovárna, hostinec a kaplička.

Selské baroko si přijede do Holašovic ročně prohlédnout kolem 80 tisíc turistů, většinou na trase do Českého Krumlova či Hluboké nad Vltavou. Cestovní ruch v obci se 140 obyvateli nikoho celoročně neuživí. I když v létě přijíždí několik autobusů denně, hosté mají na prohlídku třeba 15 minut a jedou dál.

Zdroj: ČTK

Štítky Selské slavnosti, Holašovice, staročeský jarmark, slavnost, řemeslo, Světové dědictví UNESCO, selské baroko, Jan Jílek, Česko, Slovensko, Maďarsko, druhá světová válka, Morava, Slezsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

"hosté mají na prohlídku třeba 15 minut a jedou dál" Ono je spíše otázkou, co obec krom štítů na návsi je schopna nabídnout. Dovedete si představit třeba že se tam turista zdrží několik hodin? Co tam bude dělat?

Úterý, 22. července 2014, 17:39Odpovědět

Holašovické Selské slavnosti nabídnou 250 ukázek řemesla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.