Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Japonský architekt přivezl ukázat svou tvorbu Jihočechům

V českobudějovickém Domě umění tento týden začala výstava japonského architekta Takešiho Hosaky. V jeho tvorbě mohou návštěvníci vystopovat respekt k tradici, ale i prvky současných technologií, patrná je souhra přírodních a geometrických forem.

Osmatřicetiletý Hosaka patří podle kurátora Michal Škoda k nejrespektovanějším mladým autorům moderní japonské architektury. Českobudějovická výstava je první jeho evropskou aktivitou.

Hosaka se představuje projektem, který nazval podle koncepce Ku u so u (Fantazie). V rámci instalace má divák možnost se procházet mezi skicami, které přibližují autorovu představivost, nebo se může posadit na jednu z jeho skládacích židlí.

„Když vytvářím architektonický návrh, vždy si dělám skici, ze kterých se ovšem 99 procent nepovede. Ve zbývajícím procentu však objevuji úžasné věci. Devadesát devět procent mých Ku u so u jsou mé nezdařené pokusy, ale i tak jsem se rozhodl, že tyto skici nechám volně se vznášet. Jedná se o jistý otevřený náhled do mé reality architekta,“ řekl Takeši Hosaka novinářům. Rád by, aby všichni zažili onen miniaturní svět fantazie mezi skutečností a architektonickým návrhem.

Hosaka absolvoval v roce 2001 architekturu na Jokohamské univerzitě, kde od loňska působí jako pedagog. Od roku 2004 vede vlastní architektonické studio, projektuje soukromé domy, kancelářské budovy, školky, školy i restaurace a navrhuje také stoly a židle. Za své stavby získal několik mezinárodních ocenění.

Výstava v Domě umění na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. potrvá do 3. května.

Zdroj: ČTK
Foto: Dům umění

Štítky Takeši Hosaka, japonský architekt, Dům umění, výstava, architekt, skica, Takeshi Hosaka, Michal Škoda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Japonský architekt přivezl ukázat svou tvorbu Jihočechům  |  Kultura  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.